21. veljače 2024.

Ukoliko niste ranije još stignete pripremiti i posijati – Božićnu pšenicu

Božićna pšenica se najčešće sije od sv. Barbare (4.12.) pa sve do sv. Lucije (13.12.). Ovaj običaj predstavlja novo življenje, novi kruh te simbolizira svjetlost i nadu. Sijanje božićne pšenice je dragocjeni dio blagdanske tradicije u svakoj obitelji.

Božićna pšenica je uz božićno drvce i božićnu zvijezdu jedan od najljepših blagdanskih ukrasa. Ona simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Često nas u nakani da posijemo pšenicu obeshrabri uvjerenje kako je to komplicirano i kako nam taj pothvat zasigurno neće poći za rukom, pa već izraslu pšenicu jednostavno kupimo u trgovačkom centru. Kako bi unijeli duh Božića u svoju obitelj i tako nastavili bogatu tradiciju božićnih dana, danas još uvijek stignete nabaviti pšenicu i zasijati je sutra ujutro na sv. Luciju.

Kršćani sv. Luciju štuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, “brojanice”. Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka “brojanica” predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene “brojanice”.

Na blagdan Sv. Lucije sije se pšenica čijim se zelenilom priziva plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini. Narasla se pšenica prema tradiciji veže trakom, kako bi božićne svjetlosti. Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine.

Najbolje iz Like