25. veljače 2024.

Ugljenarstvo u Lici: Spomenik tradiciji u srcu moderne ere

Tradicionalna zanimanja kaže priče o različitim vremenima i društvenim konstrukcijama koje su oblikovale našu prošlost. Ugljenarstvo, koje ponekad ostaje neprimijećeno u sjenu modernih profesija, je jedan od takvih zanata.

Ugljenarstvo je, naime, zanat kojim se stvara drveni ugljen kroz kontrolirano sagorijevanje drva. Ovaj proces ima duboko utemeljenje u hrvatskoj tradiciji, a posebno se ističe u Lici. Guste šume koje krase ovu regiju pružale su obilje drva potrebnog za ovaj proces, stvarajući profesiju – ugljenarstvo.

Foto: Pexels.com

Ipak, kroz godine, modernizacija i tehnologija potisnule su ovaj zanat u stranu. Osim toga, sve veći zahtjevi za očuvanjem prirode dokinuli su opsežnu drvnu industriju, dok mlade generacije pokazuju malo interesa za ovaj posao. Stoga, prirodno se postavlja pitanje – postoji li još netko tko se u Lici bavi ovim poslom?

Na prvi pogled, odgovor na to pitanje je obeshrabrujući. Ugljenarstvo, nekoć industrija koja je stvarala zaradu mnogim obiteljima, danas visi na niti. Međutim, kada se ide dublje, može se vidjeti da se borba za očuvanje ovog tradicionalnog zanata još uvijek vodi.

To je priča o strpljenju, gdje je svaki komad drva pažljivo posložen i gorio danima do krajnjeg proizvoda. To je priča o povezanosti s prirodom, gdje se svaki dio procesa odvija pod otvorenim nebom, podložan vremenskim uvjetima. Ovo je priča o radu – onom teškom, mučnom radu koji iziskuje fizički napor, ali donosi neizmjerno zadovoljstvo kada je gotov proizvod napokon tu. Na kraju krajeva, ugljenarstvo je priča o nama samima, o odnosu naše prošlosti i sadašnjosti, tradicije i moderne ere.

Dok se broj ugljenara može smanjivati, nada da će ovaj tradicionalni zanat preživjeti još uvijek tinja. U srži ugljenarstva je izdržljivost – izdržljivost materijala koji se pretvara u ugljen, izdržljivost ljudi koji se bave ovim teškim radom, i izdržljivost ovog zanata u svijetu koji se brzo mijenja. Poput žara ispod slojeva drvenog ugljena, izazov je održati plamen živim, ali u tome leži ljepota borbe.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.xom