18. svibnja 2024.

Udruga Prospero kao uzdanica Gračaca i šire zajednice

GRAČAC – U podosta derutnom gradiću svima je zajednički nazivnik borba za bolju budućnost i uvijek zarazni optimizam. Svakako najbolje jamstvo da će u tome i uspjeti. Brojne aktivnosti ovog optimizma svakako pronosi Udruga Prospero. U radnim prostorijama ove udruge čuju se tek udarci alata, mirisi ljepila i neumorni strojevi. Predsjednica Udruge Prospero je Slavica Miličić koja nam s ponosom pokazuje nekoliko radionica i prodajno mjestu ove udruge na čijem asortimanu i originalnoj kvaliteti bi im pozavidjele mnoge razvikane trgovine u većim središtima.

– Prospero čini 35 stalnih članova, a ovisno o potrebama imamo i stalne volontere. Jesenas smo se organizirali i proveli akcije poput čišćenja rijeke Otuće, uređenje nekoliko planinarskih staza, održavanje spomenika kulture, tu je i akcija Zaželi… Prospero ipak najviše radi na edukacijama žena i mladih u cilju njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja. Te su edukacije često vezane uz izradu rukotvorina, keramike, tkanje, filcanje vune, ali priređujemo radionice za rad na računalu, učenje stranih jezika, osposobljavanje za gerontodomaćice, njegovateljice, pčelare, turističke vodiče, pekare…, kaže – Slavica Miličić.

Kao udruga osnovali su društveno poduzeće Kaliopi koje proizvodi obuću i suvenire. Obilaskom trgovine lako je zamijetiti prpošni znak „Lika Quality“.

– Naša udruga vrlo uspješno proizvodi dugi niz godina različiti asortiman: obuću, keramiku, suvenire, figurice…. To je rezultat brojnih radionica na kojima smo naše polaznice poučavali u tradicijskim obrtima. U sklopu tih radionica su nastali mnogi kvalitetni proizvodi koje smo nudili po lokalnim sajmovima i izložbama. Tako je nastalo mnoštvo proizvoda i suvenira, a najpoznatija nam je keramička ovčica koju i danas izrađujemo i uspješno plasiramo. Puno smo napredovali i u proizvodnji obuće. Najprije je to bila filcana obuća, brojne vrste kućnih papuča koje smo s vremenom učvrstili i dodali im đonove od gume i kože. Krenuli smo vrlo uspješno izrađivati natikače, radno-zaštitne papuče za vrtiće, bolnice i domove zdravlja. S vremenom smo znatno obogatili naš asortiman i dizajn. Osim naše trgovine, sada imamo prodajno mjesto kod Cerovačkih špilja, govori nam predsjednica Slavica.

Pomoć u kući

Stanovništvo Gračaca i okolice mahom čine starije osobe. Udruga Prospero se uglavnom financira kroz različite projekte koje vrlo uspješno apliciraju na fondove Europske unije i mnoga ministarstva. Dio sredstava daje im Zadarska županija i Općina Gračac. Slavica Miličić također s ponosom ističe aktivnost ove udruge kroz projekt »Pomoć u kući«.

– Na tome smo zaposlili mnoge žene koje pomažu starijim osobama radeći im kućanske poslove, vrše dobavu namirnica i lijekova. Trenutno imamo 40 korisnika, a kada provodimo projekt EU »Zaželi« taj se broj korisnika kreće preko 200. Ovismo o duljini trajanja tih projekata, tada zapošljavamo veći broj žena, rekla nam je predsjednica Slavica Miličić.

Najbolje iz Like