21. veljače 2024.

Udruga Baštinica pokrenula je prikupljanje usmene narodne predaje u Ličko-senjskoj županiji

Udruga Baštinica pokrenula je prikupljanje usmene narodne predaje u Ličko-senjskoj županiji. Prikupljene legende i priče bit će tiskane u knjizi Legendarica.

Koliko ste spremni darovati priče koje znate? Podijeliti ih javno, pokloniti potomcima? Sačuvati ih od zaborava? Postati kazivačem za knjigu narodnih legendi i priča Legendarica?

Otvoren je javni poziv Legendarica udruge Baštinica u kojem se pozivaju svi građani Ličko-senjske županije da podijele legende i priče koje su se usmenom predajom prenosile u njihovu okruženju, unutar obitelji ili mjesta u kojem žive.

Narodne legende i priče objavljivat će se najprije na stranici Baštinice do kraja kolovoza 2023. godine, a nakon toga priprema se tiskano izdanje – zbirka Legendarica.

Legende i priče (kako je neko mjesto, brdo, polje ili rijeka dobilo ime, kako je što nastalo, priče o neobičnim događajima, o narodnim vjerovanjima, o izuzetnim pojedincima, fantastične priče, priče o nadnaravnim bićima itd.) pošaljite nam na e-mail kubs.bastinica@gmail.com ili u Inbox stranice Baštinica na Facebooku.

Naglasite pritom obvezno pristajete li da se poslane legende i priče objave pod Vašim imenom na Facebooku Baštinice i u tiskanoj knjizi prikupljenih legendi i priča ili želite ostati anonimni.

Možete poslati jednu jedinu priču koju znate ili sve priče koje ste zapamtili iz djetinjstva ili čuli od starijih (kazivači dobivaju primjerak knjige na dar).

Spasimo zajedno nematerijalnu pripovjedačku kulturnu baštinu naših mjesta i krajeva koja je dijelom sačuvana do danas, ali je već sutra neće biti ukoliko ne učinimo ovaj zajednički korak. Zaborav opasno nagriza to krhko, a važno tkanje našeg identiteta.

Lika Club : Udruga Baštinica pokrenula je prikupljanje usmene narodne predaje u Ličko-senjskoj županiji