18. svibnja 2024.

U Strukovnoj školi Gospić prezentirana vrhunska jela u realizaciji master chefova i učenika škole

U sklopu radionica pod nazivom „Od ideje do zalogaja“, Gospić je protekla dva dana domaćin kulinarske seanse tijekom koje će se u praksi očitovati kako se snube istarske i ličke delicije. U Strukovnoj školi Gospić danas je u kabinetu za kuhanje održana edukacija na kojoj su nazočili ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica gradonačelnik Grada Gospića Kristina Prša, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, a u ime organizatora ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković i direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić.

U uvodnom dijelu predjelo gnudi od ličke skute s crnim tartufima predstavili su exquisite master chef Ivica Katić i exquisite chef Ivan Temšić. Također su definirali posebnost kulinarskog spoja ličkog sira škripavca s istarskim uljem. Više o provedbi ove zanimljive kulinarske ideje govorila je direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić. Spoj istarskih i ličkih namirnica direktorica Strilić nazvala je sjajnom kombinacijom, pri čemu svaka od ponuđenih namirnica ima vrhunske oznake kvalitete.

Sve nazočne u svojstvu domaćina pozdravila je ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković.

– Neizmjerno mi je zadovoljstvo što smo se okupili kako bi naši učenici dobili prigodu učiti tajne kulinarstva od najboljih hrvatskih kuhara. Strukovna škola Gospić je polivalentna škola u čijem sklopu djeluje sedam sektora, među kojima je i sektor turizma i ugostiteljstva. Trenutačno se nalazimo u novim prostorijama ugostiteljskog posluživanja i kuharstva. Ovaj događaj je važan zato što naši učenici mogu vidjeti načine korištenja mnogih namirnica s kojima se svakodnevno susreću, kao i korištenje nekih tradicionalnih ličkih recepata koji se nalaze u ličkoj kuhinji. Posebno mi drago što ste vi majstori kuharstva zadovoljni sa zanimanjem naših učenika za vaš, a uskoro, i za njihov posao i što su oni danas puno naučili, zaključila je ravnateljica škole Barbara Tomljenović Jurković.

U ime Grada Gospića nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što su Strukovna škola i Grad Gospić prepoznali važnost kulinarstva i turizma u razvoju gospodarstva na ovim prostorima.

-Turistički uzlet grada Gospića započeo je vrlo intenzivno još lani. Pri tome se u ovaj sektor ulažu znatna sredstva i nove ideje, a sve s ciljem da budemo prepoznati i po našoj gastro ponudi. Ova prekrasna jela koja su pripremili naši chefovi uz pomoć učenika napravljena su od posebno biranih namirnica s najvišim ocjenama za kvalitetu. Hvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu, izjavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Na ove riječi se nadovezao župan Ernest Petry rekavši kako je opremanje i obnavljanje ove kuhinje od strane Ličko-senjske županije, kao osnivača Strukovne škole Gospić, bio još jedan poticaj u stasavanju kvalitetnih kadrova.

-Drago mi je što se i ovakvim radionicama usmjeravamo u deficitarne struke, odnosno turizmu i gastro ponudi. Kao Županija trenutno radimo vrlo važan projekt Centar za razvoj na brdskoplaninskom području, čiji će jedan od modula biti namijenjen kulinarstvu i gastro-ponudi autohtonih proizvoda, animalnih i biljnih vrsta. Bit će to jedna vrlo moderno ustrojena i opremljena ustanova gdje će se raditi uz potporu škola za edukaciju djece predmetnih zanimanja. Na taj način bi se standardizirao „lički tanjur odnosno menu“, koji bi sadržavao birana tradicijska jela s ovih prostora. Uvjeren sam da ćete u tome sudjelovati svi vi koji ste gastro-kulinarske struke.

Ličko-senjska županije prepoznala je važnost gastro ponude, kao i njezinu ulogu u razvoju turizma. Nedavno je pokrenuta i jedna kulinarska škola u Jablancu pored Senja gdje će se educirati mladi kuhari. Uvjeren sam da ćemo na ovaj način imati idealan spoj kontinentalne i priobalne gastro ponude. Svima vama zahvaljujem na trudu i angažmanu, ali najviše učenicima i njihovim nastavnicima na odličnom zalaganju i znanju, pojasnio je župan Petry.

Glavno jelo na današnjoj kulinarskoj manifestaciji bili su janjeći kotleti s domaćim medom i svježim začinskim biljem, zatim pave od ličkog krumpira, umak od šljiva i vina koje je pripremao exquisite master chef Ivica Katić i Exquisite chef Ivan Temšić. Za desert je ponuđen tart s kremom od ličke base, marinirane šljive u likeru od drijena, a sve to u realizaciji exquisite Pastry chef Antonije Nikolić. Na ovoj radionici bili su nazočni predstavnici skoro svih kontinentalnih turističkih zajednica ličkoga područja, kao i veliki broj ugostiteljskih djelatnika.

Najbolje iz Like