22. lipnja 2024.

U Pučkom otvorenom učilištu otvorena je izložba radova polaznika kiparske radionice

Izložbu je otvorila pročelnica Grada Gospića Ivana Kaleb Asić istaknuvši kako Grad sa zadovoljstvom podupire mlade umjetnike kako one već afirmirane tako i one koji će to tek postati. Sudeći prema izloženim radovima puno je likovno nadarenih talenata čije vrijeme tek dolazi.

Tijekom 2022. godine u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ uz potporu Grada Gospića održale su se kiparske radionice za djecu i odrasle.

Radionice je vodila magistra edukacije likovne kulture Maja Pezelj, koja je sve prisutne upoznala sa sadržajem radionica i radom s kiparima amaterima. Na radionicama je polaznike upoznala s osnovnim likovnim tehnikama: olovka, ugljen, akvarel i grafika, te ih uvela u tehniku kiparstva. Reljef u glini prema promatranju složene kompozicije radili su s ciljem uočavanje planova, smještanje prikazane kompozicije u zadani format te prepoznavanje i prenošenje zadanih oblika u reljef vodeći računa o međusobnim odnosima veličina. Po završetku oblikovanja lijevali su kalup reljefa u gipsu kao i sam pozitiv reljefa. Nakon svladane tehnike reljefa radili su punu plastiku, izradivši portrete i figure koje su  lijevane u tehnici gipsa.

Maja Pezelj umjetnica je, akademski obrazovana kiparica,  koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sada u svome Gospiću rado sva svoja stečena znanja i umjetničko nadahnuće dijeli sa svojim sugrađanima pa tako i kao mentorica tijekom ovih, više nego uspješnih radionica.

U holu Pučkog otvorenog učilišta izloženi su svi radovi nastali na radionici; dvadesetak crteža i grafika, dvadeset i pet reljefa i osamnaest skulptura. Sve ih možete pogledati do 30. ožujka do kada je izložba otvorena.

Najbolje iz Like