15. lipnja 2024.

U Otočcu održan 5. The Coklje Fest

OTOČAC Peti po redu The Coklje Fest održan danas u Gradskom parku  bio je moderna oda u čast tradicionalne obuće Gacke doline. Okupljeni na jednom mjestu proizvođači coklji pokazali su brojne tradicijske varijacije, s mnogim razlikovnim detaljima coklji iz Otočca i okolice, Ličkog Lešća, Švice, Kutereva, Sinca… 

Osim coklji na štandovima su bile izložene mnoge delicije, suveniri i uporabni predmeti čiji su temelji izrade i kreacija bili vezani uz tradiciju ovoga dijela Like. Ovaj  street art festival u kojem se prepliću tradicija, kreativa i zabava, najvećim je dijelom održan u Gradskom parku, ali je  program  započeo već u jutarnjim turističkim vođenjem uz pričanje starih priča pod nazivom „Zagonetka iza ćoška“. Znatiželjne sugrađane i turiste je na brdo Fortica vodila Manja Kostelac Gomerčić, otočka spisateljica i voditeljica Kulturne udruge „Baštinica“  koja je šetnjom i pričom govorila o tajanstvenom svijetu Fortice. 

Proizvođači i posjetitelji 5. The coklje festa slažu se u jednim: coklje su uvijek „in“ i othrvale su se modernim trendovima koji mnoge detalje našeg naslijeđa i tradicije smatraju pomalo arhaičnim, čak i zaostalim.

Uz izložbeno prodajni sajam tu je naravno i gastro ponuda, pri čemu su ljubitelje slatkog oduševile već tradicionalne „čapalinke“ (palačinke) OPG-a Bogdanić Helena s pekmezom od šljiva i fritule OPG-a Balen. I ove godine na The Coklje Festu bira se najbećarac, a tema bećarca su naravno morale biti coklje. Prijave su trajale do 3. lipnja, a prijavilo se 14 osoba s dva ili više bećarca, a bećarci su i više nego zanimljivi te žiri nije imao nimalo lak zadatak. Osim bećarca o cokljama, na samom festivalu posjetitelji su mogli izabrati najbolji suvenir. 

Ove godine Coklje fest je imao i dječji kutak, odnosno za vrijeme festivala održana je radionica izrade coklje, ali ne i prave coklje. Djeca su mogla dobiti izrezani oblik coklje od čoje, a koji će potom raznim materijalima i ljepilom ukrasiti po želji. Radionicu je držala udruga Gačanka iz Otočca, a u dječjem kutku nalazilo se još i igraonica za djecu, a gdje su mogli crtati i ukrašavati coklje od papira te igra kružić-križić na temu coklje.

Ono što je također razveselilo djecu je i Facepainting, oslikavanje lica, a koje u jednoj od kućica radila Otočanka Ines Tonković. Revija pod nazivom „Prošetaj svoje coklje“ okupila mnoštvo ljubitelja coklji na kojoj su mogli sudjelovati svi posjetitelji koji ponesu svoje coklje. 

Za zabavno glazbeni program bile su zadužene lokalne glazbene snage koje je predvodio gitarist i pjevač Zvonimir Tonković, uz žensku vokalnu skupinu FD Otočac. Bila je to  kombinacija modernih i etno izvedbi koje su se izmjenjivale tijekom trajanja 5. The coklje Festa.