16. travnja 2024.

U gospićkoj katedrali održana je Pepelnica

U katedrali Navještenja BDM u Gospiću proslavljena je sinoć Pepelnica ili Čista srijeda kojom smo ušli u četrdesetdnevno pokorničko vrijeme –korizmu. Misu i obred pepeljenja predvodio je kancelar preč. Mišel Grgurić. Koncelebrirali su o. Anto Knežević i o. Đani Kordić, a asistirali đakon Karlo Špoljarić i bogoslov Marko Butković. Propovijednik je u svojoj propovijedi rekao kako je Korizma vrijeme posebnijeg duhovnog rada na sebi, na provjeri svoje savjesti i svojih životnih stavova i odluka, svoga hoda prema Bogu, svoje vjernosti Bogu i ljubavi prema svojem Stvoritelju.

-Korizma je sveto, milosno, blagoslovljeno, te od Boga darovano vrijeme. Korizma je pravo pokorničko vrijeme, sveto i ozbiljno vrijeme – vrijeme obraćenja i razmatranja, vrijeme intenzivne molitve i posta i milosti, vrijeme radosnoga predanja u vjeri, rekao je preč. Grgurić. Spominjući se Evanđelja kojeg je pročitao vlč. Špoljarić,  propovijednik je rekao kako  nam  Isus  ističe tri važne stvari koje donose duhovne plodove: milostinju, molitvu i post. Ove tri stvari bile su oblici pobožnosti u židovskom narodu i Isus se služi ovim primjerima te s njima potvrđuje nauke uz koje pristaje vjerska elita naroda Božjeg. Kada govorimo o milostinji onda za nju možemo reći da je usko povezana s djelima milosrđa. Drugi oblik koji donosi duhovne plodove je molitva. Kada govorimo o pologu vjere koji je sadržan u Svetoj predaji i Svetom pismu, onda možemo reći da su apostoli predali Crkvi vjeru u cjelini.

Treći oblik primanja duhovnih plodova jest post. Unutarnja pokora kršćana može poprimiti veoma različite izraze. Sveto pismo i Oci naročito ističu tri oblika: post, molitvu i milostinju – jer izražavaju obraćenje u odnosu prema samome sebi, u odnosu prema Bogu i u odnosu prema drugima.

Svoju propovijed, kancelar Grgurić je završio riječima:

-Braćo i sestre, ne smijemo dopustiti da Bog iščezne iz naših života, da ga mi svojim načinom života otjeramo od nas samih.

Zašto da se pitaju oni koji ne vjeruju u Boga „Gdje je Bog njihov?“ kada vide kako mi kršćani živimo, kako se ponašamo kao da Boga nema. Sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasenja, razderimo svoja srca i pustimo Boga u naše živote. Dopustimo mu da nas vodi stazama svoje ljubavi, ljubavi iz koje nas je stvorio, ljubavi s kojom nas želi otkupiti.

Najbolje iz Like