16. travnja 2024.

U Bužimu su istarski magarci ostvarili optimum suživota s ljudima i prirodom

Prije desetak dana riječki Novi list objavio je zanimljivu priču o OPG-u Kostrun iz Bužima. Ova obitelj uzgaja istarske magarce i prodaje vrlo ukusno i zdravo magareće mlijeko. OPG Kostrun čine supruga i majka Jana, otac Mate (53) i sin Mario (24) Uzelac. Pitali smo oca Matu ima li promjena od zadnjeg medijskog isticanja njihovog posla koji im je zbog kakvoće magarećeg mlijeka i ozbiljnog pristupa ovome poslu donio mnoštvo komplimenata.

-Nema previše novosti. Naši magarci su svakoga dana u čistoj i nezagađenoj prirodi. U ovo doba godine prehranu im pojačavamo sa žitaricama i suhim kruhom, dok su im uvečer jasle uvijek pune sijena.

Nedavno se znatno pojačala potražnja za našim magarećim mlijekom, javljaju se novi kupci pa neki za narudžbe čekaju i do sedam dana. Zato smo nedavno željeli povećati krdo i krenuli u Dalmaciju kupiti još jednu magaricu. Ispostavilo se kako je riječ o starijoj životinji pa smo odustali od kupovine. Magaricu i dalje tražimo i vjerujemo da će se uskoro naći u našem krdu koje sada broji devet životinja.

Za mužnju magarica zadužena je majka i supruga Jana, dok je sin Mario zadužen za narudžbe i distribuciju. Naši su magarci iznimno krotke i umiljate životinje, a predvodi ih mužjak Harry, ističe  Mate Uzelac. 

Kada god Mario Uzelac obilazi ovu simpatičnu ergelu, magareća ekipa se na par zvižduka u koloni pojavljuje na pašnjaku i prilazi ljudima  ne bi li se počastila komadom starog kruha ili kakvom drugom sjemenskom delicijom.

Najbolje iz Like / Novi list