22. lipnja 2024.

Trener karatea koji djecu uči mnogim životnim mudrostima

Ante Došen-Tun (70) jedan je od Gospićana kojega dobro znaju svi koji se bave borilačkim vještinama, lovom, slikanjem, glazbom… Ovaj umirovljeni zapovjednik 9. gardijske brigade uz sve ove pozitivne atribute neumorni je ekolokog i čovjek. kojemu nikada nije dosadno. Kada mu postane dosadno, a to je uistinu vrlo rijetko, naš sugovornik obilazi svoje rasne lovačke pse. Tun je jedan od najdugovječnijih ličkih aktivnih majstora karatea koji i sinoć trenira sa svojih 30-ak učenika različite dobi i spola. Karateom se počeo aktivno baviti 1972. godine i ta ljubav ga drži do danas. Čak je trenirao i u ratu kada je svoje znanje prenosio na mlade vojnike, održavao kondicijske vježbe i učio ih borilačkim vještinama. Tun se i prošle godine natjecao u kategoriji 50+. Trenutno vodi i trenira Karate klub Lika iz Gospića. Od svega ovoga ima materijalnu korist od „nula eura“, ali se u životu ne mjeri sve novcem. Evo njegove priče:

-U sve ovo ulažem cijeloga sebe i svoja sredstva. Naš klub postoji od 1977. godine i svakako bi bila šteta da nestane. Tijekom treninga djecu obrazujem i preodgajam. Razgovaramo o svemu i svačemu: školskim predmetima, glazbi, ekologiji,  odnosu među ljudima, moralu… Djeca k’o djeca: nekima od njih sve je naporno i odmah bi odustali. Upravo je karate važna karika i poveznica u tome cjelovitom životnom odgoju. Da bi se nešto naučilo treba desetak godina treninga. Za to vrijeme mnogo toga se promijeni, od njih 100 ostane aktivan jedan. Zato mi je pomalo krivo kada odgojim nekog uspješnog karatista, ali on ode studirati i živjeti izvan Gospića. Tako taj krug uvijek ide nanovo. Ja se zapravo ne žalim jer sam kroz treninge uspio odgojiti i stvoriti mnoge dobre ljude, priča nam Ante Došen Tun.

U razgovoru opetovano ističe prednost što je mladima ujedno  trener i učitelj. Djecu od samih početaka uči da poštuju svakog čovjeka, da karate ne znači poriv i mogućnost fizičkih sukoba s drugim ljudima. 

-Uz internet i mobitel, djeci je danas mozak gotovo na »nuli«. Neke države su zato ova moderna pomagala za djecu čak zabranila. U radu s djecom ja ih učim kako se uči, pamti, dobar dio vremena dajem na učenje etike, nastojim od njih stvoriti dobre ljude. Karate nije samo »fajt« i međusobno „lemanje“, to je jedna više  životna filozofija vrlo širokih razmjera i djelovanja. Pri tome mi na određeni način pomažu i moji hobiji jer obožavam književnost, prirodu, glazbu, poeziju i slikarstvo, govori Ante kojemu je gotovo cijeloga života karate predivan sport, ovisno o pristupu i načinu učenja. Svi njegovi učenici se osim škole i karatea još bave s nečim. Neki vole glazbu, dobru knjigu, prirodu ili imaju neki koristan hobi koji im je u duše usadio upravo trener Ante Došen, dugogodišnji nositelj crnog pojasa, peti dan.

Najbolje iz Like