15. lipnja 2024.

Tradicionalna kuhinja Like očarava nepce i srce

Lika, predivna regija smještena u srcu Hrvatske, obiluje ne samo prekrasnim prirodnim ljepotama, već i bogatom kulturnom baštinom koja se izražava kroz tradicionalnu kuhinju. Ova kulinarska čarolija odražava povijest i dušu ovog kraja te je izvor inspiracije za gurmane diljem svijeta.

Zemlja ispod Velebita

Ovaj kraj, smješten ispod masivnog planinskog lanca Velebita, obiluje prirodnim bogatstvima poput šuma, livada i kristalno čistih rijeka. Ova izvanredna okolina ima ključnu ulogu u oblikovanju tradicionalne kuhinje. Poljoprivreda i stočarstvo čine temelj lokalne prehrane, a sastojci kao što su krumpir, meso, mlijeko i sir često se koriste u tradicionalnim jelima.

Tri okusa prošlosti

Jedno od najprepoznatljivijih jela iz Like je lički krumpir, koje se priprema na različite načine – pečen, kuhan, ili kao prilog mesnim jelima. Krumpir se često kombinira s aromatičnim začinima poput crvene paprike i češnjaka, stvarajući jednostavno, ali ukusno jelo.

Janjetina ispod peke je još jedno jelo koje ne smijete propustiti ako posjetite Liku. Ovo jelo se priprema tako da se komadi janjetine, zajedno s povrćem, začinima i uljem, stavljaju pod peku. Janjetina postaje mekana i sočna, a okusi se stapaju u savršenu harmoniju.

Zelje i meso, ovo jednostavno jelo odiše bogatim okusima i često se priprema tijekom hladnijih mjeseci u Lici. Svinjetina postaje mekana i aromatična, a kiselo zelje dodaje posebnu notu okusu. Osim toga, ovo jelo je omiljeno u mnogim obiteljima i nosi sa sobom tradicionalnu likansku kulinarsku baštinu.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com