15. lipnja 2024.

Tomica Dundović-Dundi:“Prvi smo uveli pravilo o zabrani udaranja konja prilikom vlake“!

O zadnjem ratu počesto vole govoriti oni koji ga nisu, na sreću, niti vidjeli. Životna priča Gospićanina Tomice Dundovića-Dundija (57) svakako je odličan predložak za scenarij filma u kojemu glavni lik unatoč svim preživljenim strahotama obožava svoju obitelj, prijatelje, mir i obožava konje. Za Tomicu je rat počeo 28. kolovoza i završio već 9. rujna 1991. godine kada je na obrambenoj koti Alarevo Brdo kao mladog policajca zadesilo vrlo teško ranjavanje na toj prvoj crti bojišnice kod Gospića.  Znalci i danas tvrde: da je Alarevo Brdo palo u ruke neprijatelja, bio bi im tada otvoren put za ulazak  u grad. Tomicu je tada pogodio rafal i teško ga ranio. Jedan metak pogodio ga je u desnu ruku, jedan u vrat, a dva su ga ranila u glavu. Ove teške rane uspješno su sanirane u OB Gospić zahvaljujući dr. Josipu Venclu i njegovom operativnom timu..

U jesen 1991. godine na bojištu u Divoselu poginuo mu je mlađi brat, jedan od najmlađiih dragovoljaca Gospića kojega je smrt zatekla u dobi od 18 godina. Iako je svakako jedan od najpozvanijih Gospićana koji trebaju i mogu govoriti o ratu, Dundi tu temu uglavnom zaobilazi. Radije pripovijeda o svojim iskustvima o konjima jer je dugogodišnji predsjednik Konjičkog kluba „Dorat“ iz Gospića. Kao pasionirani uzgajivač konja trenutno drži 30 kobila i četiri pastuha pasmine hrvatski hladnokrvnjak. Dolazi nam ljeto i vrijeme kada su se diljem Like organizirale čuvene konjske vlake, natjecanja snage i izdržljivosti konja koji su prem točno određenim propozicijama sudjelovali u tim natjecanjima u Brinju, Rudopolju, Donjim Pazarištima, Gospiću…

Još i danas mnogi zaljubljenici ovakvih manifestacija spominju konjsku vlaku održanu u Gospiću 2022. godine. Organizatori su tada bili dečki iz Konjičkog kluba „Dorat“ na čijem je čelu bio Tomica Dundović Dundi. Pitali smo ga hoće li se ove godine ta tradicija nastaviti.

„Protiv organizatora konjskih vlaka svoj glas su digle neke nevladine udruge iz Zagreba. Optužuju nas za zlostavljanje konja i necivilizirani odnos prema tim divnim životinjama. Ono što ti ljudi ne znaju jest podatak po kojemu je upravo naša udruga među prvima uvela stroge odredbe po kojima se konja ne smije tući kandžijom, već se trupac vuče samo na zapovijed goniča. Nedavno je u Sisku održana vrlo uspjela konjska vlaka, a  uskoro ću ići u Požegu na još jedno natjecanje. Vidjet ćemo kako će sve to proći jer imamo jako puno upita kada će se takva priredba opet održati u Gospiću. Bude li sve u redu mi bismo u Gospiću takvu priredbu mogli organizirati koncem ovoga ljeta, optimistično nam govoti Tomica Dundović Dundi.

U razgovoru s mnogim uzgajivačima konja doznajemo po čemu je konjska vlaka održana 2022. godine u Gospiću postala standard kvalitete ispod kojega ne žele ići organizatori diljem Hrvatske.

Svakako zato što je tada bio pomno organiziran sav program, bez improvizacija, vaganje konja, ocjenjivački sud, okjrepa publike, službeni voditelj programa… Uz strogu zabranu zlostavljanja konja i fizičkog kažnjavanja što je postao nezaobilazan detalj na svim sličnim natjecanjima diljem Hrvatske.