21. veljače 2024.

Temeljne piste daljnjeg razvoja Hrvatske su demografija, digitalizacija, dekarbonizacija i obrazovanje

Jučer je u Virovitici održana sjednica Vlade RH sa županima, kojom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Plenković naglasio je da je ona vrlo stabilna i konsolidirana, s projiciranim rastom BDP-a od 2,8 posto, inflacijom koja se smanjuje, smanjenim udjelom javnoga duga u BDP-u koji je na 60,7 posto te visokim stupnjem povjerenja građana u javne financije iskazanom pri ulaganju u državnu obveznicu i trezorske zapise. Uz to, naglasio je, Hrvatska ima najviši kreditni rejting u svojoj povijesti. Stopa zaposlenosti u mandatu ove Vlade podignuta je sa 63 na 71 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena s 10 na 5 posto. Prosječna neto plaća porasla je u proteklih sedam godina za 54 posto, dok je minimalna plaća u istom razdoblju porasla za čak 103 posto, a mirovine su prosječno povećane za 192 eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je jučer u Virovitici sastankom Vlade sa županima, među kojima je nazočio i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. U komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu, prije točno sedam godina – 19. prosinca 2016. godine.

Teme jučerašnjeg sastanka bile su Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijska potpora jedinicama područne (regionalne) samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja te industrijska tranzicija Hrvatske – jačanje regionalnog gospodarstva. Premijer Plenković u svom je uvodnom govoru pohvalio sve poteze koji su doveli do veće funkcionalne i fiskalne decentralizacije, a što je bila želja svih župana iskazana na prvom sastanku u Zagrebu. Tome je, naglasio je, posebno pridonio novi paket poreznih zakona koji stupaju na snagu od 1. siječnja 2024., a koji je dodatno ojačao lokalnu autonomiju i nadležnosti u području porezne politike.

https://www.hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/temeljne_piste_daljnjeg_razvoja_hrvatske_su_demografija_digitalizacija_dekarbonizacija_i_obrazovanje-66669?fbclid=IwAR24kMxzpSw7FojS_xCiF6nKTDUid6y1BLfD-ix5h_BEeQaENnJWLf9vooI

PR / Ličko-senjska županija