21. veljače 2024.

Svi medvjedi su u stanju povremene hibernacije i baš kao i ljudi jedva čekaju proljeće

U Utočištu za medvjede u Kuterevu život ide ustaljenim tokom „ni zime  ni proljeća“. Ovih dana su svi medvjedi u brlozima, a hibernaciju prekidaju samo da bi povremeno onjušili snijeg i uvjerili se kako je sve u redu. Voditelj Utočišta  Ivan Crnković Pavenka danas je obilazio velebitske šumarke.

-Na dijelovima gdje se snijeg otopio već su krenuli prvi vjesnici proljeća. Nikao je kukurijek. To zeleno cvijeće nas uvijek raduje jer znači da se zima pomalo povlači. To ipak ne znači da opet ne može nahrupiti snijeg, ali sada uvijek s manjim intenzitetom.

U Utočištu sada imamo dva para volontera iz Francuske koji kao nomadi nastavljaju put prema Turskoj. Sutra nam dolaze dvije stare poznanice, volonterke iz Srbije. Kod nas je uvijek živo. Podijelili smo šest ponyja u okolici Otočca, a nama ih je ostalo troje. Kao i uvijek uvjet za njihovo udomljavanje bila je maksimalna skrb. Tek tada smo ih selili u njihov novi dom, pojašnjava Ivan Crnković Pavenka.

Medvjedi su obilno hranjeni do Svete Kate. Dobili su mnoštvo hrane i potkožne masti. Kao i nove „zimske kapute“. Da bi pojačali zaštitu od surovih velebitskih zima svaki medvjed je u svoj brlog unio mnoštvo sijena i slame. I tko se boji zime još?

Najbolje iz Like