18. svibnja 2024.

Svečano otvorenje izložbe „Priča o Haninom kovčegu“ u Pučkom otvorenom učilištu Gospić

Pučko otvoreno učilište Gospić u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke organizira izložbu „Priča o Haninom kovčegu“ povodom sjećanja na žrtve holokausta. Svečano otvorenje izložbe održat će se 05. veljače 2024. godine u 12:00 sati. Svi zainteresirani moći će posjetiti izložbu do 11. veljače u holu Učilišta.

Želeći da japanska djeca upoznaju temu holokausta, Fumio Išioka, ravnateljica Tokijskog centra za obuku i izvore o holokaustu, 2000. godine nabavila je paket od državnog muzeja u Auschwitzu. Taj paket je sadržavao kovčeg koji je pripadao jednom od zatočenika ovog zloglasnog koncentracijskog logora. Kovčeg je izazvao interes djece, koja su se zanimala za život i sudbinu njegovog vlasnika. Iako su znali samo ime – Hana Brady – i njen datum rođenja koji su bili navedeni na kovčegu, gospođica Išioka je uspjela otkriti priču o životu djevojčice Hane iz češkog gradića Nové Město na Moravě i njenog brata Jiříja, što je sada dio ove izložbe.

Pučko otvoreno učilište Gospić poziva sve zainteresirane da posjete izložbu “Priča o Haninom kovčegu” te da se pridruže u odavanju počasti žrtvama holokausta. Ova izložba pruža priliku za učenje, sjećanje i odavanje počasti onima koji su izgubili svoje živote tijekom holokausta, te istovremeno potiče dublje promišljanje o ljudskoj solidarnosti i suosjećanju.

Najbolje iz Like