15. lipnja 2024.

SRPANJ U GOSPIĆU (18.- 24. – 07.2022.)

Ovaj tjedan Grad Gospić vrvi od događanja. U petak 22.07.  proslava je njegovoga dana, zbog čega uživamo u srpanjskom obilju raznih kulturnih, glazbenih, filmskih i sportskih manifestacija. U nastavku teksta donosimo Vam ovotjedni program.

18.07.2022. Otvorenje izložbe

Danas s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe „Gospić i Lika u objektivu Frana Salaja“. Fotografije će biti izložene u Malome Salonu Muzeja Like Gospić.

19.07.2022. Predstavljanje knjige

Povodom sto godina profesionalnog nogometa u Gospiću u utorak s početkom u 19:30 održat će se predstavljanje knjige „Nogomet u Gospiću – NK Gospić ’91 stoljeće gospićkih plavih“ autora Ivana Brlića. Predstavljanje će se održati u Atriju Kulturno-informativnog Centra u Gospiću. Znanstveno-istraživački projekt koji je proveo Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar – Područni centar Gospić kroz ovu knjigu nastojao je prikazati povijesni razvoj profesionalnog nogometa u Gospiću. Ova knjiga predstavit će ne samo sportske uspjehe i neuspjehe, već će prikazati i određene društvene, kulturne i gospodarske promjene u Lici na koje je i nogomet zasigurno imao utjecaja.

20.07.2022. Noćni uspon na Visočicu

I ove godine planinarsko društvo „Željezničar“ Gospić organizira noćni uspon na Visočicu. Mjesto okupljanja bit će na parkingu pored kapelice, a polazak je isplaniran za 17 sati. Osigurani prijevoz već je popunjen, tako  da si ostali zainteresirani polaznici moraju sami osigurati prijevoz do kraja Rizvanuše od kuda počinje uspon. Iz društva upozoravaju da se ne ide osobnim, niskim automobilima jer je makadamska cesta na nekim dijelovima dosta oštećena. Povratak nazad planira se oko ponoć, pola jedan. Za sve ostale informacije možete nazvati na broj: 098/ 245 626.

20.07.2022. Kazališna predstava „Jel’ tako Zorane?“

S početkom 20:30 u Atriju Kulturno-informativnog centra održat će se Svečano otvorenje petogodišnjeg umjetničkog projekta „Glumci u Gospiću“ nakon čega slijedi predstava „Jel’ tako Zorane?“ s početkom u 21 sat. Predstavu izvodi Kazalište Moruzgva, najveće rastuće nezavisno kazalište u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj.

Radnja predstave u fokus stavlja obiteljski događaj koji razotkriva njihove slabe točke iz prošlosti, dok se istovremeno isprepliću s aktualnim događajem jednog od članova obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Uvijek aktualne društvene teme kroz ovu predstavu prikazane su uz veliku dozu humora. Lica na sceni iznijeti će Ecija Ojdanić koja predstavlja Barbaru Nolu, Goran Grgić u ulozi Vedrana Mlikote, Csilla Barath Bastić u alternaciji Ive Kraljević, Paško Vukasović u ulozi Ivana Čuića, te Petra Svrtan koja glumi Ivu Šimić

Svoj dolazak potvrdite na e-mail adresu: kic-gospic@kic-gospic.eu ili na broj mobitela: 099/ 202-2838.

21.07.2022. Kazališna predstava „Balon“

Članovi amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta “dr.Ante Starčević”, naši dragi sugrađani,  održat će predstavu u Atriju KIC-a „Balon“  u četvrtak s početkom u 20 sati. U razgovoru s voditeljicom kazališta, redateljicom Anelom Serdar Pašalić doznali smo nešto više o predstavi:

-„Riječ je o zanimljivom i intrigantnom kazališnom komadu koji u sebi nosi nekoliko različitih žanrova: komedije karaktera, zabune, melodrame i pučkoga kazališta. Predstava u predstavi glumačku postavu stavlja u vrlo izazovne situacije, glumački zahtjevne i sveobuhvatne, s porukom gledateljima o svrsi kazališta, percepciji kazališnih žanrova i sl. Ova predstava dubinom emocija gledatelja poziva na preispitivanje kako suvremenosti tako i osobnosti“.

Nakon predstave slijedi glazbeno-poetski recital Glas ljubavi – Kostadinka Velkovska čiji je početak predviđen u 21:30. 

21.07.2022. Park Kviz

U organizaciji Sekcije mladih LU Lika u dvorištu POU “dr. Ante Starčević” održat će se kviz znanja o Gradu Gospiću. Kviz će obuhvatiti teme iz povijesti, kulture, sporta, znamenitosti i zanimljivosti Grada Gospić. Svaka ekipa trebala bi se sastojati od 3 do 4 člana, a na kvizu može sudjelovati najviše 10 ekipa. Prijaviti se možete putem njihove Facebook stranice, a u prijavi morate navesti ime ekipe, te prezimena njezinih članova. Prijave traju do ponoći 20.07. Valja napomenuti kako će najbolji biti nagrađeni, te da će se nakon kviza održati i glazbeni program. Više informacija pronađite na njihovoj Facebook stranici, čiji vam link ostavljamo ispod teksta. 

https://www.facebook.com/Sekcija-mladih-LU-Lika-100481749292129

22.07.2022. Dan Grada Gospića

Kao i svake godine u ranim jutarnjim satima, točnije oko 8 ujutro Puhački orkestar grada Gospića izvesti će budnicu prolazeći kroz ulice grada. Program se nastavlja već u 9:30 kada će se polagati vijenac i paliti svijeće podno Spomen križa na gradskom groblju Svete Marije Magdalene nakon čega je organiziran zajednički odlazak do katedrale NBDM na Svetu misu. 

Nadalje, u popodnevnim satima održat će se predstavljanje knjige „Lička pukovnija kroz povijest“ autora Jose Vrkljana. Predstavljanje počinje u 17:30 h, a održat će se na Sveučilištu Nikola Tesla u Gospiću.

Večernji program započinje u 19:30 na Trgu Stjepana Radića postrojavanjem povijesnih postrojbi hrvatske vojske, a u nastavku već u 20 sati slijedi nastup Gradske limene glazbe i mažoretkinja grada Gospića. Prema programu nakon njih nastupit će gradski zbor Vile Velebita, a u 21 sat klapa Rišpet preuzima pozornicu. Nakon njih za dobru atmosferu bit će zadužen Gospić BIG BEND koji će ujedno i zatvoriti program.

23.07.2022. (Subota)

Malonogometni turnir održat će se na Ličkom Osiku u kategoriji veterana Lički Osik 2022. Turnir počinje u 10 ujutro, a održat će se na stadionu „Marin Čačić“.

U 20 sati zakazan je zajednički nastup Folklornog ansambla „Dr. Ante Starčević“, HKUD-a „Široka Kula“, HKUD-a „Lički Osik“, te FS „Degenija“ na Trgu Stjepana Radića. Nakon toga u 21 sat slijedi večer tamburice također na Trgu.  

24.07.2022. Biciklijada

Na Trgu Stjepana Radića održat će se okupljanje kao i prijavljivanje sudionika za biciklijadu od 9 do 10 ujutro kada ista i započinje. Zaplanirana ruta je Gospić-Perušić-Ćojluk-Klanac-Gospić. Na biciklijadu se mogu prijaviti svi sudionici stariji od 14 godina, te je prijava BESPLATNA za sve. Sudionici će dobiti majice, ručak, sokove i voće, a cijelim putem imat će medicinsku i tehničku pomoć, te je osiguran prijevoz bicikla do Gospića u slučaju kvara. Za više informacija možete nazvati na broj: 098/ 489-079 ili see obratiti na e-mail adresu:bkgospic@gmail.com

Najbolje iz Like