25. veljače 2024.

Rijeka Gacka bi mogla biti žrtva apartmanizacije

OTOČAC  Na zadnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ootočca održanoj povodom Dana grada svi su govornici i svi detalji ovoga skupa svakako zaslužili vrlo povoljne reakcije krcate kino-dvorane. Prije toga se Predsjednik Zoran Milanović sastao s članovima Udruge „Prijatelji Gacke“ koji su mu sublimirali nakane vodećih ljudi senjskog poduzeća „Južni ogranak“  da iz rijeke Gacke realiziraju uzimanje oko 850 litara vode u sekundi za potrebe primorske i otočne apartmanizacije.

Spomenuti sastanak Zorana Milanovića i članova Udruge „Prijatelji Gacke“ održan je u prostorijama Županijske  komore Otočac i bio je zatvoren za javnost. Kraći sažetak problematike vezane uz budućnost rijeke Gacke Predsjedniku Milanoviću iznio je ugledni otočki intelektualac dr. sc. Joso Brajković, a s novinarima je podijelio član Udruge “Prijatelji Gacke” Berislav Kostelac koji već mjesecima obilazi vodotok i ponore rijeke Gacke kako bi se o ovoj problematici upoznala struka i javnost..

-Naša udruga je tada kroz jednu sažetu prezentaciju pojasnila  Predsjedniku Zoranu Milanoviću kako nam je glavni cilj našega djelovanja zaštita toka rijeke Gacke i revitalizacija uništenog njenog lijevog i desnog kraka.Na sastanku smo rekli kako su gotovo dvije trećine toka rijeke Gacke već devastirane nakon izgradnje HE Senj te upozorili na projekt koji prijeti daljnjoj devastaciji Gacke. Riječ je o zajedničkom projektu  Hrvatskih voda, HEP-a i Vodovoda Hrvatskog Primorja čija bi realizacija mogla dovesti do toga da Gacka bude potpuno ugrožena, upozorili su na sastanku predstavnici Udruge “Prijatelji Gacke”.

Berislav Kostelac tada je dodao kako je očuvanje rijeke Gacke važno gospodarsko i demografsko pitanje za grad Otočac i cijelu Ličko-senjsku županiju.

-Predsjednik RH Zoran Milanović je u jednoj opuštenoj atmosferi bio pažljiv slušatelj i zanimljiv sugovornik te je iskazao interes i zabrinutost za ovu problematiku. Istaknuo je kako njegovi obiteljski korijeni potječu upravo iz Gacke doline, apostrofirajući na neka autohtona prezimena s područja Ličkog Lešća, Sinca i Kompolja, prenio nam je Berislav Kostelac iz Udruge „Prijatelji Gacke“. 

Struka i ljubitelji Gacke tvrde kako bi najavljeni  zahvat donio brojne hidrografske i biološke probleme rijeci neupitne čistoće, posebne flore i faune. Djelić ove problematike u svojem je govoru na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća istaknuo i Zoran Milanović.

-Raduje me što ste sačuvali vaše „ča“, specifičnost kojemu su se čudili i na austro-ugarskom dvoru. Čuvajte i dalje  našu rijeku Gacku koja je simbol tradicije ovoga kraja, neizmjerne ljubavi prema rijeci koja čini jednu od naših najljepših dolina, koja je danas sve važnija u gospodarskom i turističkom smislu. Ta rijeka je predivna i sasvim je jasno da su uz nju ostale živjeti mnoge generacije. Do sada nisam niti znao da je ’60-ih godina Gackoj oduzeto 20-ak kilometara vodotoka kada je građena HE Senj, rekao je u  svojem govoru Zoran Milanović, učestalo prekidan frenetičnim pljeskom krcate kino-dvorane  Gackog pučkog otvorenog učilišta.

Najbolje iz Like