15. lipnja 2024.

Prva trodnevna smotra zaštićenih životinjskih pasmina 

U sklopu 24. manifestacije Jesen u Lici koja se ove godine održava od 30. rujna do 02. listopada na Stočnom sajmištu u Gospiću organizirat će se  prva trodnevna smotra izvornih i zaštićenih pasmina s područja Republike Hrvatske. Tako će posjetitelji u Smiljanskoj ulici imati priliku vidjeti goveda buše, ovce pasmine lička pramenka, kao i konje hrvatske hladnokrvnjake i hrvatske posavce. Prošlogodišnja izložba grla koja se također organizirala na Stočnoj placi probudila je veliki interes i oduševljenje izložbenim primjercima životinja koje su karakteristične za lički, krški krajolik, a ujedno su i prirodna bogatstva našeg podneblja koje trebamo očuvati i njegovati za buduće generacije.

Foto: udrugabusa.com

Zanimljivo je napomenuti kako se postojanje Buše veže još uz ilirsko doba, a na područje današnje jugoistočne Europe došla je prije nekoliko tisuća godina, stoga ju se ponekad naziva i ilirskim govedom. Prvi pronađeni opis buše datira iz 1985. godine, a razlikuje se od ostalih goveda svojom sitnijom građom. Karakteriziraju je i kratki rogovi, uska i ravna leđa, te jednobojna dlaka smeđe, crvene do crne boje s prugom duž leđa koja je kod svjetlijih goveda tamne boje, dok je kod tamnijih buša pruga svijetla. Ono što bušu čini posebnom zasigurno je njezina žilavost i otpornost na ne baš tako pitome uvijete krškog i planinskog podneblja. Naime, 2003. godine Ministarstvo poljoprivrede izrađenim popisom grla Buše u Hrvatskoj došli su do zastrašujućih spoznaja kako je ta vrsta na rubu izumiranja. Da bi se povećao interes za uzgojem i očuvanjem buše sa središtem u Gospiću osnovana je „Udruga uzgajivača buše“. Članovi udruge osim uzgojem bave se i proizvodnjom mesa, kože, te mlijeka i mliječnih proizvoda od buše. Udruga će također biti jedan od izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji stoga ih slobodno posjetite i pitajte sve što vas interesira o samoj pasmini, te njezinom uzgoju. 

Do danas se brojčano stanje buša značajno popravilo, te njezina populacija sada broji preko 5 000 grla diljem Hrvatske. Najveći broj buša, gotovo 70% njih nalazi se na području  Ličko-senjske županije, što se može vidjeti i na grafu koji prema popisu Ministarstva poljoprivrede prikazuje distribuciju uzgoja buša za 2018. godinu po županijama.

Graf: udrugabusa.com 

Ličko-senjska županija kao predvodnik u uzgoju buše i Jesen u Lici kao najposjećenija trodnevna manifestacija u županiji definitivno su pravo mjesto za prezentaciju buše i važnosti koju je ona kroz povijest imala za ovaj kraj. Stoga, za vikend svratite i do Stočnog sajma u Smiljanskoj ulici, povedite i svoje mališane te ih upoznajte s izvornim i nažalost ugroženim životinjskim vrstama ličkoga kraja. Za više informacija o samoj udruzi, njezinim članovima i uslugama možete posjetiti i njihovu službenu stranicu na linku https://udrugabusa.com/. Na Stočnoj placi osim smotre zaštićenih grla ove godine održat će se i izložba poljoprivredne mehanizacije, a sve to možete posjetiti i konjskim zapregama koje voze svaki dan s trga Stjepana Radića u 12:00, 14:00 i 16:00 sati. Vožnja konjskim zapregama je besplatna.

Fotografija s prošlogodišnje izložbe goveda, foto: lika-express.hr

Najbolje iz Like/Luciana Stilinović