18. svibnja 2024.

Projekt „Za snažniju obitelj“: Predavanje o udomljavanju djece u SNK Gospić

U petak, 16. veljače 2024. godine, Samostalna narodna knjižnica Gospić bit će domaćin predavanju u sklopu projekta “Za snažniju obitelj“. Ovo informativno predavanje, koje će započeti u 13:00 sati, posvećeno je temi udomljavanja djece.

Predavačica Marija Matković, mag. iur. v., vodit će sudionike kroz sve aspekte udomljavanja djece i pružiti korisne informacije o tome kako pružiti obiteljsko okruženje djetetu u potrebi. Projekt “Za snažniju obitelj” pokrenuli su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i UNICEF s ciljem pružanja podrške djeci koja su u Hrvatskoj bez pratnje svojih roditelja.

Prema podacima iz 2023. godine, više od 7000 djece iz trećih zemalja boravilo je u Hrvatskoj bez pratnje roditelja, a čak 500 djece iz Ukrajine je boravilo ili još uvijek boravi u Hrvatskoj bez roditeljske pratnje. Udomiteljstvo može pružiti sigurno i ljubazno okruženje za ovu djecu te im pružiti priliku za bolju budućnost.

Predavanje u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić pružit će sudionicima priliku da saznaju više o postupku udomljavanja i kako mogu pridonijeti jačanju obitelji kroz ovu važnu inicijativu. Udomljavanje djece može biti izazovno, ali istovremeno i izuzetno ispunjavajuće iskustvo koje mijenja život ne samo djeteta, već i udomiteljske obitelji.

Ovo predavanje predstavlja korak prema podizanju svijesti o potrebama djece koja su bez roditeljske skrbi te jačanju obiteljskih vrijednosti. Uz podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te UNICEF-a, nadamo se da će se broj udomljavanja djece povećati i da će se osigurati bolja budućnost za sve!

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com