25. veljače 2024.

Prerađivači s područja Like snašli su se u nestašici voća, a med je ostao izuzetno kvalitetan – tražen i raznolik

Brojni lički uzgajivači voća ovu godinu uglavnom definiraju uz uzrečicu „ne ponovila se“! Zbog kišnog proljeća cvjetovi voćki održali su se samo na bobičastom voću koje je vrlo solidno rodilo. Tako su se  u dijelovima proljeća i ljeta brale i prerađivale uglavnom maline i jagode. Na stablima se nije našao niti jedan plod šljive, jabuke, trešnje ili kruške. Tek poneka dunja. Lički OPG-i i obrti pokušali su na različite načine pribaviti nešto voća kako bi ga obradili za svoju primarnu proizvodnju. Među njima je Obrt „Smočnica“ iz Mušaluka, vlasništvo Nikoline Perše.

U Razvojnom centru Ličko-senjske županije jesenas  sam godine ipak sušila jabuke. To je rezultat mojih poznanstava s priredbe „Jesen u Lici“ gdje sam kontaktirala s uzgajivačima jabuka iz Virja. Imali su prvoklasne jabuke koje sam otkupila i potom sušila za čips. Čips od jabuka našao je mjesto u mojim popularnim granulama.

Nadam se  da će naredna godina biti daleko bolja za voćare i nas koji voće prerađujemo. Prvenstveno zato što sam već osmislila  neke nove proizvode, a njihovi osnovni sastojci su upravo čips od jabuka i sušene šljive, govori nam Nikolina. Ova djevojka se nedavno našla među obrtnicima koji su s Ličko-senjskom županijom i Razvojnim centrom potpisali Ugovore o sufinanciranju za korištenje široke palete usluga ove ustanove.

Najtraženije su granule, energetske pločice i med

Nikolina svoj proizvodni asortiman plasira u nekoliko trgovina zdrave hrane  u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Dio robe šalje pouzećem, a veliku količinu prodaje „na kućnom pragu“. Nikolina je sa svojim proizvodima redovna na svim regionalnim sajmovima s ekološkim predznakom.

Mnoštvo konzumenata obožavaju moje granule jer u osnovi sadrže žitarice i suho voće. Jako su tražene energetske pločice čiji je osnovni sastav mix domaćih vrsta  voća, datule i med. Osobito je obljubljen med od bagrema čiji se okus i miris kupci lako prepoznaju. Kada govorim o medu to je jedan od mojih osnovnih proizvoda. U tom smislu ova je godina bila izvrsna jer sam imala preko dvije tone vrhunskog meda. Svoje pčele posvuda  i često selim pa se ponosim vrlo šorokim vrstama meda. Ova je godina bila u znaku vrhunskog meda od lipe, bagrema, vriska, drače, kestena i livade. Kada takav čisti med s ekološkim porijekom smiksate u bilo koji proizvod, njihova vrhunska kvaliteta  svakako je  zajamčena, naglašava Nikolina i raduje se što će narednu sezonu svakako podosta vremena provoditi u Razvojnom centru Ličko-senjske županije radeći na pripremi voćnih sadržaja za svoje proizvode.

Najbolje iz Like