15. lipnja 2024.

Poruka direktora HTZ Staničića povodom svjetskog dana turizma

Dragi turistički djelatnici i ljubitelji putovanja, 27. rujna u cijelome svijetu se obilježava Svjetski dan turizma pa vam ovom prilikom upućujem iskrene čestitke. Svjetski dan turizma ove je godine posvećen temi  „Turizam i zelena ulaganja“ čime je još jednom potvrđeno koliko je održivost u turizmu na globalnoj razini postala važna tema, posebice kada je riječ o novim ulaganjima i aktivnostima koje destinacije poduzimaju kako bi se istovremeno uspješno bavile turizmom, a opet sačuvale svoje resurse i prirodno bogatstvo.

Na tom je putu i naša zemlja, koja je prepoznata kao atraktivna, kvalitetna i popularna turistička destinacija. Da održivost mora biti u središtu aktivnosti prepoznao je i hrvatski turistički sektor te je na nacionalnoj razini usvojena Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, a tu je i novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma do 2027. godine, dokument koji sadrži promotivne smjernice, aktivnosti i novi razvojni smjer hrvatskog turizma.  

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) još je prošle godine identificirala ulaganja kao jedan od ključnih prioriteta za oporavak i daljnji rast i razvoj turizma, a zbog čega je istaknuta potreba za većim brojem i bolje ciljanim ulaganjima za ljude, planet i prosperitet. Dakle, sada je pravi trenutak za nova i inovativna rješenja.

Svi zajedno moramo težiti daljnjem podizanju ekološke svijesti svakog pojedinca jer o tome ovisi budućnost našeg planeta. Brojna istraživanja temeljena na modernoj tehnologiji omogućuju nam da više nego ikada prije vidimo kako i koliko djelovanje moderne civilizacije utječe na planetu Zemlju. U Hrvatskoj turističkoj zajednici potičemo sve turističke subjekte i pojedince na poduzimanje ciljanih i koordiniranih aktivnosti kako bi izgradili društvo koje svjesno brine o prirodi i okolišu jer samo tako možemo činiti dobro za budućnost hrvatskog turizma te što je još važnije za budućnost svih nas i naše djece. 

Također, pozivam sve građane da povodom Svjetskog dana turizma uživaju u brojnim programima turističkih zajednica, koje su od obale do kontinenta pripremile zanimljive programe obilježavanja u sklopu kojih će po povoljnijim cijenama ili potpuno besplatno biti dostupne brojne turističke atrakcije, od nacionalnih parkova i parkova prirode, adrenalinskih parkova, muzeja, špilja, zaštićenih područja, razgledavanja destinacija, a tu su i brojne radionice, predstave i još mnogo toga.

I ne zaboravimo, djelujmo već danas kako bi imali bolje sutra. Čuvajmo našu prirodu jer tako čuvamo sebe. 

mr.sc. Kristjan Staničić,
direktor Hrvatske turističke zajednice

HTZ