15. lipnja 2024.

„Poderane gaće“ kao starinska, vrlo ukusna delicija

Na mnogim feštama u Perušiću i okolici povremeno se kao delicija pojavljuju „poderane gaće“. Ovaj šaljivi naziv tome je specijalitetu dao netko tko voli šalu i smijeh, ali svakako i starinske specijalitete. 

Kada smo za potrebe ovoga teksta željeli doznati detalje o sastojcima poderanih gaća, sve domaćice odgovarale su slično:

„Je umisiš malo tista i onda to baciš na vrelu tavu“, glasila je većina odgovora. O detaljima što se dodaje tome „tistu“ nismo doznali ni riječi. Nije niti važno jer su „poderane gaće“ vrlo ukusne i nalazili smo ih u ponudama vrijednih domaćica koje ih pripremaju, ali uporno čuvaju potpuni recept ove delicije. A u Perušiću  se za blagdane bez „poderanih gaća“ jednostavno –ne može.

Ipak, doznali smo kako se prave „poderane gaće“. U brašno se dodaju jaja, vrlo malo maslaca, a ostalo su tajne domišljatih domaćica. Gotovo tijesto nalikuje na ono kao kada se peku uštipci, samo što se gaće pripremaju nešto drukčijeg oblika, uz male tajne: netko dodaje „trun ruma, kore limuna ili naranče, može i zrno svježeg sira“. U Slavoniji su „poderane gaće“ starinska gastro-delicija, ali ako je dobra za Perušić-„dobra je i za cili svit“!!!