22. lipnja 2024.

Pet načina na koje možeš pomoći planeti Zemlji

Danas obilježavamo Dan planeta Zemlje kojemu je cilj potaknuti što veću svijest o klimatskim promjenama i svemu što šteti našem planetu.
Do sada, rijetko tko nije čuo/pročitao neku informaciju o ekološkoj osviještenosti i načinima koje bismo trebali uvesti u našu svakodnevnicu kako bismo pomogli našem planetu.
Upravo iz tog razloga, moto koji smo ove godine izabrali upravo za ovaj dan glasi:


„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“


Mahatma Gandhi

Vođeni time donosimo vam 5 malih, ali vrijednih načina kojima i sami možete doprinijeti:

  1. Ne ostavljajte vodu da curi dok perete zube

Danas koristimo 127 % više vode nego što se koristilo 1950. godine. Taj broj se ne može smanjiti, ali na njega se može utjecati. Počnite zatvarati vodu u međuvremenu dok perete zube i na taj način uštedite do 7 i pol litara vode s jednim pranjem.

  1. Printajte na obje strane papira

Ukoliko je moguće, određene stvari printajte s obje strane papira, kako bi kasnije otpad smanjili za pola.

  1. Gasite svjetla i iškopčavajte elektroničke uređaje

Osvrnite se oko sebe. Svi ti kućanski aparati koje možda ne koristite svaki dan bespotrebno su ukopčani u struju, i makar mislili da ako se ne koriste, nisu potrošači-varate se. Svaki koji na sebi sadrži bilo kakav pokazatelj vremena ili lampicu, nepotrebno troši energiju, a da vi to ni ne primijetite.

  1. Počnite nositi staklenu bocu za vodu

Amerikanci koriste najviše plastičnih boca od svih na svijetu – čak 29 bilijuna plastičnih boca, od kojih svaka šesta bude reciklirana. Ako koristite staklenu bocu za vodu, štitite Zemlju, ali i svoje zdravlje jer ne pijete iz toksične plastične boce.

  1. Nađite drugu namjenu za stvari

Najlakši način na koji možete biti manje rastrošni je da nađeš drugu namjenu za stvari oko sebe. Koristite ono što ti je već dostupno, a s malo kreativnosti, sve ima drugu svrhu.
Ukoliko Vam neke stvari ipak zauzimaju mjesto i želite ih se riješiti, napravite to na adekvatan način- odložite ga u reciklažno dvorište, koje je nedavno otvoreno i u Gospiću.

Najbolje iz Like