21. veljače 2024.

Pećinski park Grabovača

Pećinski park Grabovača unikatan je zbog više razloga. Kao jedini pećinski park u Europi, ističe se visokom koncentracijom špilja na relativno malom području. Svaka od tih špilja izgleda kao portal u neku fantastičnu priču prepunu zmajeva, vila i ostalih bića iz bajke. Pećinski park samo je 2,5 km udaljen od centra Perušića, povijesnog gradića nedaleko od Gospića. Kompleks sačinjavaju tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) s preko sedam kilometara istraženih kanala. 

Umjetnik kojemu se pripisuju stalaktiti, stalagmiti, i ostali naoko izrezbareni speleološki objekti, je voda bogata otopljenim ugljičnim dioksidom. Dok je na površini reljefa izjedala i razarala karbonatne stijene, u podzemlju je nastajala jedna od najljepših špilja u Hrvatskoj. Za sobom je ostavila škrape, kamenice i ponikve. Špilja Samograd zvijezda je grabovačkog pećinskog sustava. Jedina usporedba dostojna ovog speleološkog fenomena jest ta da nalikuje katedrali. Kao i mnoge druge ličke špilje, Samograd je nalazište iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. Ljudi se unutrašnjosti ove impresivne špilje dive još od razdoblja kasnog brončanog i željeznog doba, od kada datira pronađeno posuđe i kosti.

S obzirom na to da područje broji čak četiri izvora pitke vode, jedni od stanovnika koji su se udomaćili su vuk i mrki medvjed. Na obroncima parka žubori rijeka Lika, naša najveća ponornica dužine 78 km. Grabovača je zaštićena i zbog ugroženih staništa brojnih hrvatskih endema. Osim prirodnog bogatstva i raznolikosti terena, područje je poznato i po gradu Perušiću iz 11. st. i gotičkoj crkvi Sv. Križa iz 13. st. Neizostavan dio posjeta Grabovači je vidikovac „Ploče“ koji pruža panoramski pogled koji oduzima dah. 

Ljubitelji rekreacije pronaći će podosta aktivnosti koja samo nadopunjuje kulturno-povijesnu baštinu. Posjetitelji mogu zagrijati mišiće na brojnim poučnim stazama pa produžiti na intenzivnije planinarske i trekking staze. Oni koji žude za adrenalinom se mogu okušati i splavarenjem rijekom Likom ili bicikliranjem na divljim, neodržavanim stazama. Koju god aktivnost odabrali, Grabovača će vas oduševiti spojem suvremenog i tisućama godina starog ugođaja.