18. srpnja 2024.

Park prirode Velebit

Reljefni bedem između Mediterana i kontinentalne Europe, Velebit je naša najduža planina i dom Parka prirode Velebit, najvećeg zaštićenog objekta prirode u Hrvatskoj. Epicentar je i glavno težište hrvatskih pustolova. Njegov specifičan geografski položaj stavlja ga u težište triju klima — mediteranske, kontinentalne i planinske. Upravo to osigurava njegovu biološku i morfološku raznolikost. Velebit pruža osjećaj samoće i jedinstva s prirodom kao što rijetko koji kutak Hrvatske može. Usamljeni krš prožet endemskim biljem i glasovitom faunom, Velebit je živi spomenik starih pastirskih dana i ljudskog suživota s divljom, nemilosrdnom prirodom. Osim bogate flore i faune, park se diči i jedinstvenom kulturnom baštinom. Mnogobrojne ruševine kamenih stanova, planinskih naselja i kulturnih spomenika rasute su prostorom. 

Najbolji način otkrivanja Velebitove značajne prošlosti i prirode koju i dan danas treba nastojati očuvati jest šetnja poučnim stazama. Popularna opcija je Terezijana, povijesna staza iz kasnog 18.st, koja je povezivala Karlobag s Gospićem. Najljepši velebitski slapovi i sedrene kaskade koje pariraju onima na Plitvičkim jezerima, nalaze se niz staze Kudin most. Posjetiteljima koji žele upoznati Velebit kao most između obale i kontinenta preporučuje se poučna staza Starigrad Senjski – Donja Klada. Najslikovitija uvala koju ćete sresti je Zavratnica, prepoznata i zaštićena kao značajni krajobraz. Obližnji vidikovac nezaobilazno je stajalište. 

Ljubitelje pustolovnih odmora očekuje špiljski kompleks o kojem svjetski speleolozi imaju samo riječi pohvale, Cerovečke špilje. Nalaze se na južnom dijelu Parka prirode Velebit te su među najpoznatijim i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Avantura ispod sunčevog svjetla, daleko od mračnog podzemlja, ima napretek. Okušajte se u planinarenju i sportskom penjanju u Dabarskim kukovima, Agin kuku, Rujičin kuku i Čelina kuku. Druge opcije za istraživanje neusporedive velebitske prirode su biciklizam, rafting, alpinizam ili jednostavno pješačenje kroz ovaj i dalje divlji kraj.