15. lipnja 2024.

OŽUJAK NAM OSIM PROLJEĆA DONOSI I NOVI VAL POSKUPLJENJA

Cijene lete gore, a bit će još i gore!

Kažu da je zima najdepresnije godišnje doba i da proljetno sunce vraća ljudima osmjehe na lice-no bojimo se da obzirom na stanje u državi čak ni ovogodišnje ljetno sunce neće popraviti raspoloženje Hrvata, dapače neki bi mogli potražiti toplije krajeve i napustiti Lijepu našu.

Veliki globalni dostavljači, od prvog ožujka, najavili su poskupljenje hrane, pića, šampona, pelena, čokolade i drugih brojnih artikala za 10 do 20 posto, a dok trgovci koji su tu nemoćni jer im nije u interesu ostati bez određene robe traže od države da razgovara s dobavljačima ona i dalje koristi tek bijele liste. 

Tko će si na kraju moći priuštiti osnovne životne potrepštine?

Iako nam je prosječna plaća nikad veća, čak 1054 eura, što je 8,2% više nego prije godinu dana, zbog inflacije realna vrijednost joj je 4,3% manja, a s dodatnim poskupljenjima  koja su i sada iznad prosjeka taj će postotak rasti. Do danas najviše su poskupjele rajčice za čak 33 posto, a preko 20 posto „otišao“ je i crveni luk, paprika babura, brokula, tikvice i šećer. 

No, hoće li rasti i plaće? Iako je i Hrvatsku dočekao porast plaća nakon ulaska u eurozonu, u drugim državama EU on je bio znatno veći. Tako je u Sloveniji 2007., kada je uveden euro pa do danas bruto plaća porasla za 48%, a cijene za 26%, u Slovačkoj su plaće porasle za 54%, a cijene za 20%, u Estoniji za 74%, a cijene 25%, a u Latviji za 67%, a cijene 10%. 

No, nije sve tako crno!

Umirovljenike čeka, nakon prvog ovogodišnjeg usklađivanja, porast mirovina za 5,44% što je u prosjeku čak dvadesetak eura. Inflacija je u drugom dijelu 2022., prema prvom bila 6,7 posto što prema formuli za usklađivanje mirovina donosi povišicu od 5,44 posto, a u travnju će stići razlika za siječanj i veljaču, što će u prosjeku iznositi 60 eura više. 

Najbolje iz Like