22. lipnja 2024.

Otkrivena spomen ploča i održana izložba u čast Eugenu Lesselu Zmaju Brinjskom

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u suradnji s Općinom Brinje postavila je spomen-ploču Eugenu Lesselu, Zmaju Brinjskom (1863. – 1924.), povodom 160. obljetnice njegova rođenja.

Eugen Lessel rođen je u Brinju 16. svibnja 1863. godine. Polazio je pučku školu u Brinju, međutim iz literature se može zaključiti da je neke razrede polazio i u Jezeranama. Studij matematike i fizike završio je u Zagrebu, a stručnu nautiku u Trstu. Godine 1905. godine dolazi u Zagreb i zapošljava se kao profesor matematike i fizike na klasičnoj Gornjogradskoj gimnaziji, no postoji i podatak kako je pred kraj života predavao i na nadbiskupijskoj gimnaziji i bio ravnatelj. Kao profesor na klasičnoj Gornjogradskoj gimnaziji djeluje od 1905. do 1916. godine, a od 1917. do 1924. obnaša dužnost ravnatelja. Učenici su ga se sjećali kao vrlo obljubljenog, pravednog i dobrog profesora, ali i vrlo oštrog, strogog i velikog dobrotvora. Kao vrstan matematičar i stručnjak u nautici stekao je ugled među kolegama profesorima, osobito u Zajednici fizičara čiji je bio član. Zabilježen je i podatak kako je sa svojim đacima (pomorcima) oplovio cijeli svijet.

Eugen Lessel ostavio je značajan trag u Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“, kojoj je pristupio 15. veljače 1906. godine i postao Zmaj Brinjski.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ tradicionalno je hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga te značajna hrvatska povijesna institucija. Družba je osnovana u Zagrebu sa svrhom čuvanja i obnavljanja hrvatske kulturne baštine i oživljavanja uspomene na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate.

Otkrivanju spomen ploče i izložbi nazočili su brojni ugledni gosti među kojima je bio ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je također član Družbe pod nazivom Zmaj od Vike Velebita, prof.dr.sc. Željko Holjevac ravnatelj instituta Ivo Pilar te predstavnici i članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, predvođeno velikim meštrom Mislavom Grgićem, Zmajem Strossmayerskim.

Načelnik Fumić izrazio je zadovoljstvo što je Družba prepoznala Brinje kao mjesto u kojem će se odati počast Eugenu Lesselu te naveo da će postavljenjem spomen ploče tajno biti obilježen njegov život i rad.

Spomen ploču Eugenu Lesselu zajedno su otkrili načelnik Fumić i veliki meštar Mislav Grgić.

Najbolje iz Like