15. lipnja 2024.

Općina Lovinac

Općina Lovinac smještena je na samom jugu Like. Nalazi se u neposrednoj blizini općina Gračac i Udbina koji zajedno čine tzv. Lovinački kraj. Iako broji samo 1100 stanovnika, Lovinac ima izrazitu prirodnu, gospodarsku i turističku vrijednost te je svakako destinacija vrijedna posjeta.

Lovinački kraj krasi Ličko sredogorje na sjeveroistoku i jugoistoku te Velebit na jugozapadu. Ono što također pridonosi prirodnoj ljepoti i vrijednosti ovog kraja su šume smještene na planinskim obroncima. Unatoč brdovitom i šumskom okružju, cijeli prostor je prohodan, što ga čini pravim mjestom za aktivnosti na otvorenom. Lovinac se ističe vodenim bogatstvom, a naročito jezerima od kojih su posebno zanimljiva podzemna krška jezera u Vraničkoj i Babinoj špilji, te Strmotića ponor. Zanimljivo je da je Lovinački kraj najkišovitiji u Hrvatskoj, stoga ako planirate posjet – ponesite kišobran.

Ako tražite savršeno mjesto za odsjesti, pažnju će Vam sigurno privući izletište Cvituša. Riječ je o objektu s bogatom ponudom zabavnog i muzičkog sadržaja, tematskih večeri, tradicionalnih delicija, ali i zimskih aktivnosti. Tijekom zimskih mjeseci, izletište Cvituša pravo je mjesto za male posjetitelje koji mogu uživati sankajući se, a i za one starije koji samo žele provesti vrijeme opuštajući se u prekrasnom prirodnom okruženju.

Osim prirodnih i ugostiteljskih vrijednosti, potrebno je spomenuti i poljoprivrednu djelatnost koja u Lovincu pa i cijeloj Lici ima vrlo velik značaj. Karakterističan autohtoni proizvod ovog područja lički je krumpir, a poduzeće Agrovelebit bavi se upravo proizvodnjom ličkog krumpira. Agrovelebit d.o.o. poljoprivredno je poduzeće osnovano 2013. u Lovincu. Jedini je certificirani proizvođač ličkog krumpira koji većinu svojih proizvoda stavlja na tržište. Osim proizvodnje krumpira, tu je i stočarska proizvodnja koja obuhvaća sustav ispaše na pašnjacima te tako razvija sustav održive i ekološke proizvodnje.

Najbolje iz Like