15. lipnja 2024.

Općina Karlobag

Općina Karlobag smještena je na jugozapadu Ličko-senjske županije. Nalazi se u blizini gradova Senj i Gospić. Geografska posebnost je ta što se općina Karlobag nalazi na obali Jadranskog mora, no istodobno je smještena na obroncima Velebita. 

U starijoj povijesti, Karlobag se spominje pod nazivom Vegium. Bilo je to rimsko naselje od vojne, prometne i trgovačke važnosti, no napušteno je u 4. ili 5. stoljeću. Nedugo zatim, ime naselja promijenjeno je u Bag, a kao takvo, spominje se 1251. godine. Nakon višestrukih promjena vlasništva i napada Osmanlija, obnovljeno je 1574. godine, kada se prvi put spominje pod današnjim imenom. 

Općina se Karlobag ističe malenom površinom od samo 283 kilometara kvadratnih. Prema posljednjim podatcima, gustoća je naseljenosti 3.6 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je ispod prosjeka za Ličko-senjsku županiju. Iako se ova općina suočava s problemima iseljavanja stanovništva, slabe naseljenosti i geografsko-reljefnim teškoćama, svoju kvalitetu dokazuje vrlo razvijenim turizmom tijekom cijele godine. 

Osim zimskog i ljetnog turizma, općina Karlobag ulaže u seoski, lovni i ribolovni, zdravstveni i kulturni tip turizma. Zanimljive kulturno-povijesne atrakcije sakralne su građevine poput Kapucinskog samostana, Crkve Sv. Josipa, Crkve Sv. Karla Boromejskog i Kalvarije, tj. kapelice Blažene Djevice Marije od sedam žalosti. Vrijedni posjeta su i ostatci tvrđave Fortica iz 13. stoljeća s pogledom na more. 

Ukoliko preferirate aktivan boravak u prirodi, sigurno će Vas zanimati planinarske staze. Staza Terezijana zamijenila je povijesnu cestu Karolinu i pretvorena je u poučnu stazu kulturnog i povijesnog dobra. Neophodno je spomenuti poznatu Premužićevu planinarsku stazu. Duga je 57 kilometara i nalazi se na najvišim dijelovima sjevernog i središnjeg Velebita. Omogućit će Vam predivan i jedinstven pogled na more te ostale prirodne i geološke ljepote. Bez brige – ne iziskuje posebno planinarsko iskustvo. 

Najbolje iz Like