22. lipnja 2024.

Održana promocija fotomonografije Gacka – čovjek i rijeka

Jučer se obilježavao Svjetski dan voda , a povodom toga je u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac jučer u 19:00 sati održana promocija fotomonografije „Gacka – čovjek i rijeka“ autora Krunoslava Raca. Krunoslav Rac hrvatski je fotograf divljih životinja, autor, pisac i veliki zaljubljenik u Velebit, a radio je i u časopisu National Geographic Hrvatska. Iako rodom iz Đakova Krunoslav se zbog zaljubljenosti u fotografiju, a potom i u Velebit preselio u Sveti Juraj pored Senja. Do sada je izdao dvije knjige „Velebit – iskustvo i planine“ te „Zemlja vuka i vjetra“, a jučer je predstavio i svoju treću knjigu odnosno fotomonografiju posvećenu regiji  Gacki i svim njenim bogatstvima. 

Promocija je započela uz gitaru i pjesmu „Gacka bistra vodo ledena“ u izvedbi Zvonimira Tonkovića koji je tijekom promocije izveo još dvije skladbe. Moderator promocije bila je Ruža Orešković koja je na početku pozdravila sve prisutne te iznijela osnovne informacije o samoj knjizi kao i njenom autoru. Nakon toga ispred Turističke zajednice Grada Otočca, koja je ujedno i nakladnik knjige, prisutnima se obratila direktorica turističke zajednice Viktorija Rogić koja je osim turističke vrijednosti rijeke Gacke kao najjačeg turističkog aduta na području Grada Otočca istaknula i njenu važnost u životu svih stanovnika regije Gacke tj. njihovom suživotu na što se posebno osvrnuo i sam autor u knjizi. Potom je nekoliko riječi o samoj knjizi i njenoj posebnoj vrijednosti iznio Alan Čaplar, hrvatski planinarski publicist, urednik, vodič i instruktor te glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, a koji je na ovoj fotomonografiji sudjelovao u grafičkoj pripremi. U svom govoru Čaplar je istaknuo kako je Gacka jedinstvena zbog emocije koju pruža baš svaki put te je rekao kako je unatoč tome što je mnogo puta posjetio Gacku, čitajući ovu knjigu ponovno proživljavao te emocije i otkrio njene dodatne ljepote. 

Posljednji se okupljenima obratio i sam autor koji je kroz svoje fotografije ispričao okupljenima kako i zašto je nastala ova fotomonografija. Kako bi fotografirao sve te trenutke i emocije autor je duže vrijeme boravio na ovom području, upoznavao se s načinom života i običajima ljudi, promatrao životinje i prirodu u svim godišnjim dobima te promatrao i zapisao dobivene informacije i situacije. Prikupljanje materijala za knjigu trajalo je nekoliko godina, a tijekom promocije prisjetio se i ponekih (ne)zgoda za vrijeme boravka na ovim područjima. Knjiga tj. fotomonografija je koncipirana u tri cjeline. Prvi dio predstavlja bogatu povijest Gacke, drugi dio odnosi se na čovjeka koji živi u Gackoj dolini dok je treći dio posvećen bogatstvu prirode rijeke Gacke, doline i okolnih šumovitih brda. Ova knjiga zapravo je nadahnuto autentično svjedočanstvo o vremenu i prostoru, a kroz fotografiju i tekst autor predstavlja regiju Gacku u svoj njenoj živopisnoj raskoši. 

Najbolje iz Like / TZ Otočac