25. veljače 2024.

Održana 16. sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije

U Gospiću je u četvrtak, 26. listopada, pod predsjedanjem Marijana Kustića održana redovna 16. sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Na aktualnom satu župan Ernest Petry odgovarao je na mnogobrojna pitanja članova Županijske skupštine.

Nezavisni član Danijel Tušak postavio je pitanje o regionalnom razvoju, Centru za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva te situaciji u Domu za starije osobe. Tušak je na kraju svog izlaganja pohvalio ovogodišnju “Jesen u Lici”.

“Što se tiče Centra za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva, naša županija je središte ovakvog prostora u Hrvatskoj. Postoji sedam modula za razvoj tog centra. Cilj je revitalizacija ruralnog prostora i smanjenje ovisnosti o potporama”, rekao je župan Petry. Dodao je kako je pripremljena dokumentacija za izmjene Prostornog plana grada Gospića, koji je vezan za ovaj projekt.

Na pitanje o stanju u Domu za starije osobe Ličko-senjske županija, župan Petry napomenuo je da komunikacija s Upravom Doma treba biti bolja.

“U međuvremenu, Upravno vijeće se redovno sastaje i radi na poboljšanjima rada ustanove”, dodao je župan i najavio dodatnu reviziju poslovanja Doma.

Ivica Radošević iz HDZ-a postavio je pitanje o stipendijama.

“Taj natječaj je još uvijek u tijeku. Uz raspisane uvjete, jedan od uvjeta koji ćemo danas donesti na skupštini bit će da naši stipendisti u roku od 6 mjeseci nakon završetka studija dobiju mogućnost zapošljavanja na području županije. Ako se u tom razdoblju ne pronađe adekvatno radno mjesto sukladno stručnoj spremi, mladi ljudi će biti slobodni tražiti novi posao na tržištu rada. Planiramo stipendirati po dva studenta medicine, farmacije, građevine i prava te logopedije; i po jednog studenta matematike, fizike, kemije, socijalnog rada, psihologije, veterine i medicinske biokemije,” naveo je župan Petry.

Član skupštine Tomislav Biondić zatražio je brojčane pokazatelje ovogodišnje manifestacije “Jesen u Lici,” na što je župan Ernest Petry odgovorio: “Ove godine je na Trgu Stjepana Radića bilo 247 izlagača, a na Stočnoj tržnici 145 izlagača, što čini ukupno 392 izlagača. Tijekom tri dana manifestacije ‘Jesen u Lici’ imali smo više od 30 tisuća posjetitelja. Od kotizacija, donacija i sponzora prihodovali smo 122.558 eura, što je približno 60 posto utrošenih sredstava”, kazao je župan Petry.

Na aktualnom satu pitanja su postavljali i drugi članovi skupštine; Josip Broziičević na temu ulaganja u infrastrukturu i obnovu objekata u vlasništvu Županije, od uređenja pročelja zgrade Ličko-senjske županije, parkirališta u dvorištu zgrade pa sve do uređenja vijećnice u prostorijama Razvojnog centra za potrebe uređenja županijske vijećnice, Ante Dabo na temu funkcioniranja plaže Zrće, Ivan Bižanović ma temu kolinja i 20. studenog, kao krajnjeg roka propisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, Darko Milinović na temu Doma za starije osobe i uklanjanja spomenika četničkim zločincima u Vukovaru na što se promptno očitovao župan Petry, koji je potvrdio da su oko toga pitanja potpuno suglasni i da ni on nikada nije – niti će biti suglasan sa spomenicima četničkim zločincima na teritoriju Republike Hrvatske, ujedno naglasivši da takvih na području Ličko-senjske županije prema raspoloživim informacijama nema. Petry je također naglasio da je Ličko-senjske županija u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i ove godine osigurala sredstva za prijevoz s dva autobusa na kat odnosno za 156 osoba, kako bi se kao i prethodnih godina organiziralo putovanje radi odavanja pijeteta žrtvama Vukovara.

Skupština je većinom glasova prihvatila Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Ličko-senjske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine.

Na dnevnom redu skupštine našlo se 50 točaka te jedna nadopuna, a sve su usvojene velikom većinom glasova, a među inima je bila i ona o izboru potpredsjednika Županijske skupštine Ličko-senjske županije, na koju dužnost je uz ranije izabranog Zlatka Fumića iz HSS-a izabran Berislav Kostelac HSP-a, dok je kandidaturu za potpredsjednika povukla Martina Tenđera iz stranke LIPO.

Najbolje iz Like