21. veljače 2024.

Obilježen Dan broja 112

U prostorijama Službe civilne zaštite Gospić je danas povodom obilježavanja Dana europskog broja 112 održan radni sastanak  s predstavnicima  žurnih  službi u  Ličko-senjskoj županiji, nakon čega su svi otišli na Velebit, spomenik Kubus (927 n/m),  odakle  je, točno u 12 sati izvršena provjera mobilne i radio veze sa svojim dežurnim službama i sa Centrom  112. Od žurnih službi nazočili su predstavnici HGSS-Stanice  Gospić, Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Javne vatrogasne postrojbe Gospić, Gradskog društva Crvenog križa i Policijske postaje Karlobag.

Dan europskog broja 112 obilježava se 11. veljače. U državama Europske unije broj 112 koristi se temeljem Odluke Vijeća Europskih zajednica o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC) od 29. srpnja 1991. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan europskog broja 112. Deklaracijom se pozivaju zemlje članice Unije da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan, kako bi što više građana Unije bilo upoznato s postojanjem i uporabom broja 112. 

Svrha uvođenja jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 je pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima Unije, osobito onima koji putuju između država unutar Unije. Zbog toga je važno podizati svjesnost građana o broju 112, dok nadležna tijela Unije i država članica razvijaju broj 112 prema visokim standardima za pristupačnost i funkcionalnost.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno  osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila. Značajna je i sposobnost zaprimanja hitnih poziva na stranim jezicima – i to na njih 5 – engleski, njemački, talijanski, mađarski i slovački, a čime se doprinosi sigurnosti turista i promociji Republike Hrvatske kao sigurnog turističkog odredišta. 

Sustav 112 u RH čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Centar 112 odmah uz poziv dobiva i podatak o lokaciji pozivatelja u skladu s važećim europskim i hrvatskim propisima. Pozivom na broj 112 može se pokrenuti: akcija traganja i spašavanja na kopnu i moru, hitni prijevoz zrakom unesrećenog, organa ili tima za transplantaciju, timova za traganje i spašavanje ili vatrogasaca, lociranje unesrećenog pozivatelja ili angažiranje nadležnih operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite Od uspostave broja 112 u Republici Hrvatskoj 2005. do kraja 2023. godine na broju 112 zabilježeno je nešto više od 35,8 milijuna poziva.

Sustav 112 obavlja i zadaću provođenja ranog upozoravanja i/ili uzbunjivanja stanovništva prilikom nastanka ili prijetnje od nastanka velike nesreće ili katastrofe. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) u uporabi je od kolovoza 2023. godine. U 2024. SRUUK je korišten temeljem Odluke DHMZ-a kada je 18. siječnja kada su poruke poslane građanima u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županije zbog najave obilnog snijega, olujnog vjetra i zapuha.

Najbolje iz Like