16. travnja 2024.

Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite

Na današnji dan, 01. ožujka obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Ovaj dan proglašen je 1990. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

U Republici Hrvatskoj obilježavanje ovog dana započelo je 1992. godine.

Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svima koji nesebično doprinose radu sustava civilne zaštite, čija hrabrost, predanost i stručnost često ostaju nevidljivi, ali su od presudne važnosti za opstanak i sigurnost naše zajednice. Njihov rad je od iznimne važnosti za prevenciju, pripremu, reagiranje i oporavak nakon nesreća, te zaslužuju naše poštovanje i priznanje.

Čestitamo Dan civilne zaštite svim djelatnicima, operativnim snagama, službama, organizacijama i građanima koji aktivno doprinose sigurnosti i dobrobiti zajednice! Njihov trud i angažman ključni su za očuvanje stabilnosti i solidarnosti u teškim vremenima, te im želimo mnogo uspjeha u obavljanju humanitarnih zadaća i aktivnosti unutar sustava civilne zaštite.

Najbolje iz Like / Foto: civilna-zastita.gov.hr