21. veljače 2024.

Nekada je bila neizostavni „modni dodatak“, o njoj su skladane mnoge pjesme, a danas je rijetko gdje možemo pronaći – LIČKA KAPA

Lička kapa, kao važan kulturni simbol Like i dio tradicionalne ličke narodne nošnje, sve se rjeđe susreće. 

Ova kapa je tijekom vremena ostala simbol pripadnosti jednom regionalnom kulturnom krugu i kao takva, u svojoj simbolici shvaćena je i danas. Krasi je sklad crveno-crne boje s crnim resama, a s njom vežemo i mitsku konotaciju povezanu s povijesti Hrvatske u 15. stoljeću, kada su poslije bitke na Krbavskom polju 1493. godine živote izgubili brojni Hrvati, iza kojih su ostale uplakane majke, supruge, sestre i kćeri koje su potom svoju tragediju pretočile u ličku kapu. Stoga, dno kape (ravni dio) simbolizira to isto Krbavsko polje, dok crvena i crna boja označavaju sukob hrvatske i turske vojske, kao sraz dobra i zla. Rese koje savršeno krase izgled kape zapravo označavaju suze, tugu i bol za poginulima, a spiralne kružnice koje su međusobno povezane prikaz su ratnog kolopleta same bitke.

„… da baš na glavana našim nosimo crvenkape, da bi nam crvenkape bile i znak i poticaj da u glavama nosimo misao o našoj krvi i skrb za našu krv.“ napisao je Mijo Zdunić svjedočeći o snažnoj simbolici kape, ali i o neraskidivoj vezi između Ličana i kape.

Najbolje iz Like