25. veljače 2024.

Nadbiskup mons. Zdenko Križić zaredio je za đakona Karla Špoljarića u Perušiću

Karlo Šporaljić u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću primio je red đakonata po rukama nadbiskupa mons. Zdenka Križića.

Karlo Špoljarić rođen je 12. rujna 1998. godine u Gospiću, od majke Marije r. Orešković i oca Ivice Špoljarić. Prvo je od sedmero djece svojih roditelja. Karlovi roditelji i Karlo aktivni su u župi Uzvišenja sv. Križa u Perušiću, u kojoj je Karlo primio sakramente kršćanske inicijacije: krštenje 18. travnja 1999. godine, pričest 25. svibnja 2008. godine i potvrdu 7. srpnja 2013. godine. Karlo je završio Osnovnu školu 2013. godine u rodnom Perušiću, te svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio u Općoj gimnaziji u Gospiću koju je završio 2017. godine. Uz završenu redovitu Osnovnu školu pohađao je i završio i Osnovnu glazbenu školu. Ređenik Karlo pohađao je Teološki studij na Filozofsko-teološkom institut  Družbe Isusove u Zagrebu koji je afiliran PUG u Rimu.

Svoj bogoslovski put započeo je 2017. godine u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci gdje je proveo propedutsku godinu, nakon koje je upućen na studij u Zagreb na FTIDI sa smještajem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu. U Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu proveo je od jeseni 2018. do siječnja 2020., kada se preselio u Kolegij sv. Josipa na Jordanovac u kojem je boravio od siječnja do ožujka 2020. U jesen 2020. godine vratio se u Nadbiskupskom bogoslovno sjemenište na Kaptol. 

Karlo je tijekom formacije uređivao web stranice svoje župe, bio aktivno uključen u njezin rad i zajednicu, stajao na raspolaganju župniku, te promicao kulturna dobra svoje župe. Vršio je karitativne praktikume, u Rijeci volontirajući u Riječkom Hospiciju i Zagrebu volontiranjem u Dječjem domu na Vrhovcu kod sestara Karmelićanki i Domu za djecu sa posebnim mentalnim i retardacijskim teškoćama u Bistri. Pastoralni praktikum 2021./22. godine vršio je u župi Presvetog Trojstva u Prečkom. Sudjelovao je u izradi i realizaciji Vjesnika bogoslovne zajednice „Vjesnik biskupa Langa“, te kao glavni urednik izdao dva broja. Također je bio uključen u rad bogoslovke koinonie od jeseni 2020. do jeseni 2021. Od 2019. godine suradnik je Kursilja (Mali tečaj kršćanstva) kojeg vodi vlč. Andrije Vrane, te je sudjelovao na brojnim formacijama i tečajevima za krizmanike kao animator svjedočeći tako o svom pozivu. Sudjelovao je Karlo na kampovima za mlade na otoku Krapnju 2020. i 2021. kao sudionik, a u srpnju, rujnu 2022. I kolovozu 2023. godine sudjelovao je na istom kampu kao animator.

Karlo je primljen među kandidate za sveti red prezbiterata i đakonata Gospićko-senjske biskupije, 19. srpnja 2021. godine od strane gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića. Službu lektora primio je 27. studenog 2021. godine od strane varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša. Službu akolita primio je 27. studenog 2022. godine od strane bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka. Diplomsku radnju pisao je na temu „Crkva i Europa u vrijeme dinastije Karoling“, te 6. lipnja 2023. godine diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu s summa cum laude (10) uspjehom.

Od uvijek Karlo traga za Istinom i izvorom žive vode, kojeg je uspio naći i prihvatiti kroz svećenički poziv. Svoj poziv nasljedovanja Krista i poniznog služenja u Crkvi svakodnevno je obnavljao i preispitivao kako bih učvrstio svoje traženje intelektualno i duhovno. Svećenici koji su ga pratili na tom putu rasta i duhovno ga pratili bili su dio svakodnevice njegova duhovnog razvoja i puta. Iz svakodnevice bogoslovije, uviđao je Karlo vrijednost vremena kojeg je koristio za intelektualni i duhovni napredak, te se svakog dana organizirao da provodi vrijeme u radu i molitvi.