15. lipnja 2024.

Na lički krumpir nam valja malo pričekati

Ono što je narodima na Dalekom istoku riža, u Europi (a posebno u Lici)je krumpir. Povrće kojemu dugujemo mnogo jer je od gladi spasilo brojne generacije. Tek nedavno je i znanstveno dokazano kako je lički krumpir po mnogo čemu poseban, osobito po udjelu suhe tvari koji ovom povrću daje poseban okus i usporava proljetno klijanje. Ovome treba dodati posebnost ličkog tla i mikro-klimu koju čine velike temperaturne razlike dana i noći na ličkim njivama.

Ovih dana su se posvuda u Lici počele opet pojavljivati podosta ružne slike odbačenih vreća s proklijanim krumpirom. U većini podruma i skladišta diljem Like ne postoje klima-uređaji da bi uskladišteni krumpir bio spremljen na temperaturi zraka do +4 stupnja C i tada ne bi proklijao. Umjesto toga klijavost krumpira u većini skladišta nemoguće je zaustaviti.

Ovih dana se u našim trgovinama počeo prodavati mladi krumpir porijeklom sa Cipra i iz klimatski sličnih odredišta. Za koji mjesec krenut će mladi krumpir sa hrvatskih polja, iz Dalmacije i Istre. Na prve količine ličkog krumpira (koji je tek ovih dana posađan) trebat će pričekati do ljeta, najmanje do blagdana Svete gospe Karmelske.