21. veljače 2024.

Mnogim oronulim stambenim zgradama Like slijede bolji dani

Posjet potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića započeo je jutros zatvorenim sastankom sa županom Erenestom Petryjem i njegovim suradnicima održanom u Dvorani za sastanke Ličko-senjske županije. Teme sastanka bile su  upravljanje nekretninama u vlasništvu RH, odnosno usuglašavanje oko preuzimanja predmeta i ustroj rada na preuzetim predmetima od Ministarstva za područje Ličko-senjske županije, zatim

nastavak obnove stambenih zgrada u nadolazećem vremenu na području  Ličko-senjske županije (lokacije Lički Osik, Udbina, Korenica, Donji Lapac i Otočac)

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića bili su

Domagoj Orlić, državni tajnik za obnovu, Tajana Huzak, tajnica Kabineta, Tatjana Vukobratović Spasojević, ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, Ivana Pintar, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama,  Valentina Vincek, glasnogovornica, Petar Mrkonjić, načelnik sektora i Željko Božić, također načelnik sektora. Uz župana Petryja sastanku suprisustvovali Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župana, Milan Uzelac, zamjenik župana, Ana Milinković Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, kao i Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet. Nakon konzultacija domaćini su poveli stručni tim Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne na lokalitet Ličkog Osika gdje bez zastoja traju radovi na 10 zgrada koje  su obnovljene sukladno Programu suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje do 2025. godine. Ministar Branko Bačić pri tome se obratio novinarima.

-U okviru programa suzbijanja energetskog siromaštva vrši se dodatna izolacija kako bi se te zgrade digle na jednu višu razinu jer zbog starosti tih objekata povećavaju se troškovi energije.

Programom je u RH predviđena cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada koje su bile u 100 postotnom vlasništvu RH, a sada su u mješovitom vlasništvu – RH i privatni vlasnici i korisnici programa stambenog zbrinjavanja. Za cjelokupnu provedbu Programa potrebna  sredstva su procijenjena u ukupnom iznosu od 47 milijuna eura (koja su djelomično osigurana u NPOO-u, a djelomično u državnom proračunu). Na području Ličko-senjske županije obnovit će se 56 zgrada.

Obnova obuhvaća sve vanjske zajedničke dijelove stambenih zgrada: gromobranske instalacije, krovišta, dimnjake, limariju, vanjsku ovojnicu i vanjsku stolariju. Radi se o cjelovitoj obnovi vanjskih dijelova zgrada s energetskom obnovom. Provedba samog Programa planirana je u četiri provedbene faze u razdoblju do 2025. godine. Programom je ukupno obuhvaćeno 32 zgrade u  Ličkom Osiku,  13 u Korenici, 6 u Udbini, 4 u  Donjem Lapcu i 1 zgrada u   Otočcu.

Zgrade koje su predviđene u obilasku (njih 10) obnovljene su sredstvima NPOO-a vrijednosti ovih radova energetske obnove i stručnog nadzora iznosi 2.900.000  eura sa PDV-om. Sredstva su osigurana i za daljnu obnovu, a prije nego li smo stigli u Lički Osik mi smo sukladno Zakonu o upravljanju nekretnina i pokretnina u vlasništvu RH mi smo Ličko-senjskoj županiji prepustili 51 predmet na daljnje postupanje. Uvjeren sam da će župan Petry sa svojim timom nastaviti kvalitetno upravljati s tim sadržajima, istaknuo je ministar Bačić. Župan Ernest Petry u svojoj je izjavi ponovno potvrdio izvrsnu suradnju s Vladom RH i svim Ministarstvima.

-U ime svih naših građana i mojega tima ja se i ovom prilikom zahvaljujem Ministru Bačiću i njegovom timu jer su prepoznali probleme i potrebe Ličko-senjske županije. Od planiranih 56 višestambenih zgrada prvih 10 je potpuno obnovljeno u Ličkom Osiku. U nastavku ove godine će se obnoviti još sedam zgrada, u ovoj ulici sve do broja 32. Uvjeren sam da će ova nastojanja i veću uštedu energije osjetiti stanari tih zgrada koje su desetljećima bile oštećene. Također zahvaljujem ministru Bačiću što je danas Ličko-senjskoj županiji prvoj uručio predmete za rješavanje ove problematike, pri čemu će to preuzeti naš Ured za prostorno uređenje i graditeljstvo. Sve to će svakako  pokrenuti nove investicijske cikluse na ovim prostorima, zaključio je župan Petry.

Najbolje iz Like