25. veljače 2024.

MC Nikola Tesla – Partija karambol biljara s Teslom

Memorijalni centar “Nikola Tesla” ove nam je godine ponudio jedan sasvim drugačiji pogled na velikog izumitelja. Odmaknuli su se od uobičajenog promišljanja o Tesli kao inovatoru, misliocu i briljantnom znanstveniku stavivši naglasak na često zaklonjen pogled na Teslu kao običnog čovjeka sa svim njegovim vrlinama i manama.

Okrugli stol Tesla – čovjek ljudskih osobina  otvorio je raspravu o mogućnosti vježbanja mentalnih vještina, matematičkim sposobnostima ali i o Teslinim ovisnostima. Naime baš kao što je početak njegovog studija obilježen neumornim učenjem više od 12 sati dnevno tako je i prestanak studija obilježen pasioniranim kartanjem i igranjem biljara.

Tesline mentalne vještine i matematički um u jednom dijelu njegove mladosti pronašli su izazov upravo u tim igrama. Kako je i sam rekao: “Biljar je najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovječjeg uma i tjelesne motorike”. 

Karambol se igra po znatno drugačijim pravilima od svih ostalih vrsta biljara, ponajprije zbog malog broja kugli, stola bez rupa i jedinstvenog sustava vrednovanja.

Kako je složenost biljara  pridonijela Teslinim velikim dostignućima, doznali smo od Domagoja Huma kroz priče i činjenice nikad ispričane. Domagoj Hum je trener, sportski menadžer i igrač biljara koji je za ovu prigodu odigrao glumačku i sportsku ulogu. U ulozi Nikole Tesle izazvao je posjetitelje na partiju karambol biljara.

Najbolje iz Like