25. veljače 2024.

Majstorskom cestom do Tulovih greda

Tulove Grede i Majstorska Cesta čine jedan od najfascinantnijih prirodnih i kulturnih dragulja Hrvatskog Velebita. Ovo prekrasno planinsko područje i povijesna staza pružaju posjetiteljima priliku za istraživanje prirodnih ljepota.

Kako bi došli do podnožja Tulovih greda potrebno je poći putem Majstorske ceste. Majstorska cesta smjestila su na nadmorskoj visini od 1045 metara između Svetog Roka i Obrovca, preko prijevoja Mali Alan. U prvoj polovici 19. stoljeća majstor Josip Kajetan Kažić izgradio je najsuvremeniju cestu tog vremena u ovom dijelu Europe, po nalogu bečkog dvora. S gradnjom se počelo iz Obrovca prema prijevoju Mali Alan, ondašnjem završetku dalmatinske granice pa sve do Svetog Roka, gdje je spojio s postojećom trasom Dalmatinske ceste. Prometnica je otvorena 1832. godine, koja je bila strateški važna trgovinska ruta koja je povezivala unutrašnjost Hrvatske s obalom Jadranskog mora.

Prolazeći Majstorskom Cestom, posjetitelji će se susresti s dojmljivim šarmom prošlih vremena. Mnoge posjetitelje privlači činjenica da se tamo nalazi Winnetouov grob, koji se sjedinio s planinom. Kao kulisa za kultni njemački film o indijskom poglavici, poslužilo je ovo mitsko planinsko područje. Prolazeći Majstorskom cestom, često se mogu pronaći fanovi koji upijaju misticizam tog mjesta.

Među malobrojnim građevinama koje su kroz prošlost izgrađene od kamena, ističu se dvije sakralne građevine. Crkvica svetog Franje, ističe se sa dva identična trijema. Jedan trijem bdije nad pogledom koji se otvara na Jadran, dok drugi trijem bdije sa šumovite ličke strane u koju se Velebit pretače iza bajkovitih Tulovih greda. Duž 41 kilometra kojim se prostire, vodile su se bitke u Domovinsko ratu, pa se tako danas može pronaći 51 spomenik u ratu stradalih branitelja, a tu je i kapelica Damira Tomljanovića Gavrana.

Majstorska cesta pod zaštitom je Ministarstva kulture od kraja 2007. kao povijesna cesta i kulturno dobro, čime je zaustavljen pokušaj njezinog asfaltiranja, a općine Jasenice i Lovinac, pod čijim se teritorijem nalazi, pokrenule su i postupak obnove i stabiliziranja.

Tulove grede, biserna ogrlica Hrvatske planinske ljepote, stoje kao svjedok vremena i prirodne maestralnosti. Smještene u srcu Velebita, ove spektakularne stijene privlače avanturiste, planinare i zaljubljenike u prirodu iz cijelog svijeta.

Ove stijene, kojima dominira vrh Tulove Grede, uzdižu se na visinu od 1120 metara nadmorske visine. Pogled s njih pruža spektakularne panorame koje sežu prema moru na zapadu i Velebitskim vrhovima na istoku. Ovaj pejzaž ostavlja bez daha, bilo da ste zaljubljenik u planinarenje, fotografiju ili jednostavno volite uživati u tišini prirode.

Postoje narodne predaje da su se na Tulovim gredama izlijegali zmajevi, dok su u njima su živjele i nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo da postoji jest Crna Kraljica, koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prijevoju Kraljičinim vratima.

Majstorska cesta je makadamska, dobre je kvalitete tkao da bez problema mogu proći i obična osobna vozila. Neposredno ispod Tulovih greda probijen je tunel Sveti Rok, dok se s vrha pruža pogled na kanjon Zrmanje te Novigradsko i Karinskom more, a s druge strane nalazi se predivan pogled na Velebit.

Najbolje iz Like