21. veljače 2024.

Likovna kolonija u Krbavici uz potok Krasulja

Treća likovna kolonija čije ćete radove moći vidjeti na izložbama krajem godine, održati će se u lipnju u Krbavici uz potok Krasulja

U subotu, 24. lipnja 2023. godine održati će se treća likovna kolonija u Krbavici na imanju obitelji Zaklan, na otvorenom, uz potok Krasulja, te je to jedna od manifestacija pod nazivom „Ljeto u Općini Plitvička jezera“. Godišnje se odradi oko 30-40 takvih likovnih kolonija po Lijepoj našoj, a organizator joj je Željko Breka, čiji korijeni vuku iz Like, točnije Krbavice, te otuda i ideja da se aktivnije pozabavi i angažira u kulturnom životu Općine Plitvička jezera.

Kolonija je u početku zamišljena kao druženje prijatelja bez obzira na mjesto njihovog stanovanja, no vrijeme je pokazalo da u ugodnoj atmosferi i druženju nastaju najljepša i unikatna umjetnička djela. Isti ti učesnici, također nadodaju, da su za inspiraciju definitivno zaslužne i nezaobilazne ličke delicije (basa, lovački gulaš, janjetina…) kojih na druženju ne manjka.

Ukoliko želite vidjeti plod njihovog rada, dosadašnja djela možete pronaći na području Općine Plitvička jezera točnije u Učeničkom domu u Korenici, dok su ovogodišnja planirana za Dom zdravlja, također u Korenici. Isto tako, planirana je i izložba djela triju autora: Mlinarić, Breka, Božić u Gospiću u KIC-u krajem listopada ove godine, te u prosincu u Korenici pod nazivom „Ljepote Like kroz godišnja doba“.

Sve veća kulturna i umjetnička osviještenost populacije osjeti se i na ovakvim kolonijama, te se broj učesnika iz godine u godinu povećava. Tako su prošle godine brojili samo 15 umjetnika, dok ove godine broje preko 20 iz čitave Hrvatske (Ludberg, Kneginec, Kutina, Osekovo, Zabok, Stubičke toplice, Gornja Stubica, Zagreb, Irinovec, Plitvička jezera, Korenica, Gospić, Trilj i Solin), te je također zainteresirana i jedna umjetnica iz Ukrajine.

I za kraj valja napomenuti kako će tehnike slikanja koje će učesnici primjenjivati biti ulje na platnu i akrilik, a uz ugodno druženje i atmosferu moći će se čuti i stihovi Gorana Jurkovića.

Fotografije sa druženja prošle godine.

Najbolje iz Like / Foto: Željko Breka