22. lipnja 2024.

LIČKU GRANOLU MOŽETE NABAVITI I U MUŠALUKU

Što je to granola? Iako mnogi na prvu za granolu pomisle na ljude koji aktivno brinu o okoliši i zdravim navikama, sama granola zapravo je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka. Ljudi ih često mijenjaju za musli, no između njih postoje razlike. Dok se sastoji za granole pomiješaju i peku u pećnici, kod muslija to nije potrebno. 

Na samu ideju o njima došao je američki svećenik početkom 19. stoljeća nakon što je počeo promovirati zdravu, dijetalnu prehranu, te je pozvao svoje ljude da odustanu od upotrebe bijelog brašna, a umjesto toga preporučio je korištenje proizvoda od cjelovitih žitarica koji ne štete organizmu.

Danas se konzumiraju diljem svijeta, najčešće za doručak kao prava energetska bomba u kombinaciji s voćem, jogurtom ili mlijekom. Također mogu se grickati i same ili se od njih mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši. 

Na proizvodnju istih, odlučila se i Nikolina Perša, vlasnica obrta za proizvodnju hrane Smočnica u Mušaluku. Nakon studiranja vratila se u Liku gdje je svoje ideje odlučila pretočiti u stvarnost i danas proizvodi 100%  prirodne granole rađene od probranih sastojaka certificiranih proizvođača. Uz granole Smočnica nam nudi i kremasti med s dodacima kao što su kurkuma, čokolada i cejlonski cimet.

Obzirom da je ljeto bliže nego što se čini, nezdrav doručak zamijenite granolom, a prije spavanja uzmite žličicu meda. Osim što ćete bolje izgledati i tijelo će vam biti zahvalno.

Facebook Instagram

Najbolje iz Like