25. veljače 2024.

Ličko-senjska županija obnavlja prostorije KIC-a Gospić u sklopu Jadranskog RZC STEM projekta: Poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama

Ličko-senjska županija provodi značajan projekt pod nazivom “Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva” (Jadranski RZC STEM). Projekt je započeo 15. srpnja 2022. godine potpisivanjem Partnerskog sporazuma s nositeljem projekta, Splitsko-dalmatinskom županijom.

KLJUČNE INFORMACIJE O PROJEKTU

Jadranski RZC STEM većinskim dijelom financira Kraljevina Norveška preko programa Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014-2021. godine. Projekt vrijedan gotovo 2.757.868 eura namijenjen je učenicima i odgojnim djelatnicima osnovnih škola, s posebnim fokusom na darovite, visoko motivirane učenike te one s poteškoćama.

Ličko-senjska županija ima na raspolaganju 1.237.826 eura za provedbu aktivnosti. Projekt je dio programa koje vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i čiji je osnovni cilj jačanje STEM vještina u osnovnim školama.

JAČANJE KAPACITETA OSNOVNIH ŠKOLA

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je ojačati kapacitete osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji. Kroz edukacije, studijska putovanja, ljetne škole i smotre, projekt će poboljšati STEM, IKT i poduzetničke vještine učenika i odgojnih djelatnika.

Projekt će također služiti i kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, doprinositi unaprjeđenju i modernizaciji cjelokupnog odgojno-obrazovnog sustava, otvarajući koristi za stručnjake unutar javnih institucija koje su odgovorne za provedbu obrazovnih politika.

USPOSTAVA REGIONALNOG ZNANSTVENOG CENTRA

U sklopu ovog projekta, planirano je otvaranje Regionalnog znanstvenog centra (RZC) sa sjedištem u Splitu i podružnicom u Gospiću, unutar Kulturno Informativnog centra Gospić.

RADOVI NA ADAPTACIJI

Dana 5. listopada 2023. godine, između Ličko-senjske županije i tvrtke REBAKO d.o.o., potpisan je ugovor o građenju i adaptaciji prostora RZC u Gospiću. Izvođač radova uveden je u posao dana 20.10.2023. godine, a rok izvođenja radova je 45 dana.

Projekt uključuje remodeliranje i modernizaciju prostora KIC-a u Gospiću, na adresi Budačka 12. Ukupna površina prostora iznosi 307,07 m2 zatvorenog prostora, od kojih je 6 prostorija u prizemlju ukupne površine 118,15m2 i 9 prostorija na katu ukupne površine 188,92m2, te 25,61 m2 otvorenog prostora.

Ukupna vrijednost radova iznosi 71.537,59 eura bez PDV-a ili 89.421,98 eura s PDV-om.

PARTNERI U PROJEKTU

Glavni nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri su Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway (IDN), Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Osnovna škola Kostrena, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Javna ustanova Razvojna agencija LSŽ LIRA.

Najbolje iz Like