15. lipnja 2024.

Lički Ribnik

Lički Ribnik, malo naselje koje se diči predivnom prirodom i bogatom poviješću, smješteno je na desetak minuta od Gospića,

“S tri strane okružen rijekom Likom, a s četvrte obrambenom kulom i opkopom”, tim riječima su najstariji izvori opisivali Ribnik kojeg je velikaška obitelj Frankopan utvrdila u 15-om stoljeću. 

Upravo u Ličkom Ribniku smjestila se najstarija drvena mlinica u Lici. Prva fotografija mlinice Kašikar nastala je prije 60 godina, ali prema nedavnim arheološkim nalazima, pretpostavlja se da je mlinica još u doba Rimljana krasila rijeku Liku. 

Mlinica je nekoć za Ličane bila od velike važnosti. Prehranjivala je brojne ličke obitelji sve do 1980-ih godina. Kraj zlatnog doba mlinice nastupio je zbog drastičnog pada broja poljoprivrednika. Oni koji su pak nastavili s radom, zamijenili su tradicionalnu drvenu s modernim električnim mlinicama. 

Mlinica je godinama propadala i postala tužan podsjetnik na prošlost. Mračno doba trajalo je sve do 2019. godine, kada je Grad Gospić u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Gospiću pokrenuo projekt obnove drvenog mlina Kašikara u svrhu zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Drveni mlin je na oduševljenje lokalnog stanovništva, ponovno zasjao u starom ruhu. Mlinica je otvorena za sve koji žele zakoračiti u povijest, vidjeti kako se nekoć mljelo žito i uživati u onom najboljem iz Like.

Najbolje iz Like