21. veljače 2024.

Lički krumpir – AgroVelebit

Poduzeće Agrovelebit d.o.o. osnovano je u svibnju 2013. godine na području općine Lovinac s ciljem pokretanja dohodovne poljoprivredne proizvodnje, prije svega Ličkog krumpira kao autohtonog proizvoda zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, te sjemenskog krumpira i kupusa. Poduzeće je osnovano inicijalnim sredstvima općine Lovinac u čijem je većinskom vlasništvu bilo do početka 2015. godine kada je poduzeće dokapitalizirano i privatizirano.

Činjenica je da je poduzeće Agrovelebit certificirani proizvođač Ličkog krumpira koji može ponuditi značajnije količine za tržište, ali ih i adekvatno zapakirati zadovoljavajući moderne standarde trženja, a sve to uz zaštitu koja će maknuti ilegalnu konkurenciju (one koji prodaju krumpir pod lički), stoga je očekivano da će se potražnja povećavati bez značajnijeg ulaganja u promociju.

Površine pod sjemenskim krumpirom u RH se kontinuirano smanjuju što je rezultat strane konkurencije, ali i smanjenja ukupne proizvodnje u RH. Posljednjih nekoliko godina te su se površine smanjile na 50-ak ha, od čega 13 ha  proizvodnje otpada na poduzeće Agrovelebit, uz očekivani prinos od oko 200 tona, što je 2-3% od ukupne potrošnje sjemenskog krumpira u RH.

Zbog kvalitetnih agroklimatskih uvjeta za proizvodnju sjemenskog krumpira u Lici i fleksibilnosti prilikom prodaje, koja je uvjetovana kasnijom sadnjom u odnosu na druga područja, Agrovelebit je u mogućnosti brže reagirati sa sjemenskim krumpirom od svoje konkurencije, koja ga uvozi. To se odnosi na prodaju sjemenskog krumpira poljoljekarnama (hobi program), gdje također Agrovelebit može pratiti trendove (mala pakiranja 5-10 kg), što je za uvoznike manje zanimljiv program.

VIZIJA: Postati vodeći regionalni proizvođač visokokvalitetnih autohtonih proizvoda. Agrovelebit učiniti kvalitetnim gospodarskim subjektom koji će biti sinonim za nove razvojne iskorake Like. 

MISIJA: Stvoriti od sadašnjeg tradicionalnog poimanja Ličkog krumpira jasno definiran proizvod standardizirane kvalitete, image-a i cjenovne  kategorije.

CILJEVI: Realizirati modernu tvrtku koja se zasniva na: znanju, prvoklasnim proizvodima, angažiranom  timu i pojedincima, kontinuiranoj komunikaciji s potrošačima, korektnom odnosu prema partnerima i  široj  zajednici, visoko korporativnoj  kulturi i vjerodostojnosti.

WEB: www.agrovelebit.hr

Agrovelebit d.o.o.

Sv. Mihovila 11, 53244 Lovinac

Telefon: 053 684 264