15. lipnja 2024.

Lički krumpir: Hranjiva baština Hrvatske

Hrvatska je zemlja bogata raznovrsnom gastronomskom baštinom koja obuhvaća sve, od mediteranskih specijaliteta do tradicionalnih kontinentalnih jela. Jedno od takvih jela koje se ističe po svojoj jedinstvenosti i regionalnoj povezanosti je “Lički krumpir”.
Upoznat ćemo vas s Ličkim krumpirom, njegovoj povijesti, načinu pripreme i njegovoj važnosti za Hrvatsku kulturnu baštinu.

Povijest krumpira

Područje oko jezera Titicaca u južnoameričkim Andamama u Peruu, pradomovina je krumpira, gdje se koristi još prije 8000 godina prije Krista. Oko 1562. godine na Kanarske otoke doša je krumpir u Europu. Budući da se krumpir ne spominje u Bibliji, Europljani su u početku smatrali da on nije namirnica za ljudsku prehranu, već su ga isključivo koristili za stočnu hranu. 1573. godine prvi put se krumpir konzumirao u bolnici u Sevilli. Graničarski vojnici donijeli su krumpir u Hrvatsku između 1779. i 1780. godine.

Ličko područje, smješteno u unutrašnjosti Hrvatske, ima bogatu tradiciju poljoprivrede, obiluje kvalitetnim nezagađenim zemljištima, ima prigodne klimatske uvjete i nadmorsku visinu, koji stvaraju kvalitetan i prepoznatljiv krumpir. Upravo u tom okruženju razvila se posebna sorta krumpira poznata pod nazivom “Lički krumpir.”
Ne zna se točno kad je sorta nastala, pretpostavlja se da je tijekom stoljeća razvijana, kako bi se prilagodila klimatskim uvjetima i Ličkom tlu.

Značajke Ličkog krumpira

Lički krumpir karakterizira svojevrsna jednostavnost i autentičnost. Ova sorta krumpira ima čvrstu teksturu, izražen okus i nisku vlagu, što ga čini savršenim za pripremu različitih jela. Boja krumpira je obično svijetlo smeđa do smeđe, a kožica je tanka i blago naborana.

Lički krumpir u gastronomiji

Lički krumpir koristi se u raznim tradicionalnim jelima Ličkog kraja, a jedno od najpoznatijih jela su “Ličke pole” i “Lički krumpir s kiselim zeljem i mesom.” Ovo jelo predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje tradicionalne ličke kuhinje. Osim navedenih jela, Lički krumpir se koristi kao prilog gotovo svim jelima, uključujuću juhe, gulaše, pržene ili kuhane krumpire.

Očuvanje Ličkog krumpira

Unatoč svojoj važnosti za lokalnu kulturu i gastronomiju, Lički krumpir se suočava s izazovima očuvanja. Kao autohtona sorta, ova biljka mora biti pažljivo uzgajana i čuvana kako bi se očuvala njena jedinstvena genetska raznolikost. Lokalne udruge i inicijative posvećene su očuvanju Ličkog krumpira i promicanju njegove uporabe u modernoj kuhinji.
Lički krumpir upisan je u Službeni list Europske unije u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Lički krumpir predstavlja ne samo ukusnu namirnicu već i dio bogate kulturne baštine Hrvatske. Njegova jedinstvena tekstura i okus čine ga posebnim sastojkom mnogih tradicionalnih jela, a njegova očuvanost je važna za očuvanje genetske raznolikosti hrane. Ako se ikada nađete u Ličkom kraju, ne propustite priliku kušati ovu jedinstvenu sortu krumpira i uživati u okusima i pričama koje nosi sa sobom.

Najbolje iz Like