15. lipnja 2024.

Lički alpinisti švicarskim putem do penjačkog raja

Dana 06.09.2023. dečki alpinisti iz Annapurne Milan Krznarić i Stipe Piršljin su se uputili na ekspediciju u alpe, točnije na alpinističku ekspediciju u Švicarsku. Prolazeći kroz pet zemalja: Sloveniju, Italiju, Austriju, Lihtenštajn i Švicarsku su stigli na cilj u područje Alpsteina.

Kreuzberg je greben od 8 vrhova nadmorske visine od 1885 do 2065 mnv. Često puta sami alpinistički usponi su spartanski i u pravom alpinističkom alpskom stilu Švicarske koja obiluje čistom i netaknutom prirodom sa mnoštvom jezera, planina i stijena za penjanje “raj na zemlji”.

Milan i Stipe su proveli 7 dana na području Alpsteina i uspješno se popeli na vrh Kreuzberga 2059mnv. Uz to su ispenjali više različitih dužinskih alpinističkih smjerova različitih dužina i težina na ostalim stijenama Kreuzberga i Altenalpturma koji se nalazi 30 km dalje. Sa ponosom ponovno ostvaren uspjeh. Ispod istoimenih spomenutih stijena i masiva Alpsteina su se spustili do doline, napravili treking od 25 km i okupali se u hladnom jezeru. Isto tako pojeli Švicarski sir sa kobasicama i popili Švicarsko pivo.

Napominju kako je sve jako skupo za naš standard npr. 2x porcije kobasica sa krompirom, sirom i dvije pive košta 140 CHF. Pošto se Milan i Stipe jos nalaze u Švicarskoj i imaju tko zna kakve planove a put je jako dalek, uz to putuju starim terenskim vozilom Jeepom prerađenog u kamper, želimo im sretan povratak u Hrvatsku.