15. lipnja 2024.

Lička buša

Gorski reljef, vode, šume i klima Like i ličkog kraja stvorili su pogodne uvjete za život raznolikih životinjskih vrsta. Mrki medvjed, vepar, vuk i kuna samo su neke od životinja karakterističnih za ovaj krajolik. Za gospodarstvo je, ipak, ključan uzgoj domaćih životinja. Krški pašnjaci omogućili su kvalitetan uzgoj goveda pri čemu valja istaknuti – ličku bušu.

Lička buša autohtona je pasmina planinskog goveda. Posebnost ove vrste je u manjoj tjelesnoj građi i relativno mirnom karakteru. Grebenom dosežu visinu do 110 centimetara, a muške jedinke teže tristotinjak kilograma. Od ostalih vrsta goveda razlikuju se po dlaci koja je duža, čupava i uglavnom smeđe ili crne boje. Životni je vijek ličke buše do dvadeset godina.

Lička buša izrazito je cijenjena pasmina prvenstveno zbog svoje rijetkosti. Ova pasmina već je dugi niz godina na popisu visoko ugroženih vrsta životinja. Uzgajivači je najčešće uzgajaju zbog mlijeka, a i mesa koje ima veliku tržišnu vrijednost. Iako lička buša može proizvesti samo 700 do 800 litara mlijeka, ono je visoke kvalitete. Uzgoj ličke buše ne zahtijeva puno truda. Odlično se prilagođava nepovoljnim uvjetima, ne iziskuje posebnu ishranu, otporna je na bolesti te se hrani načinom ispaše na malim i strmim pašnjacima što ju čini pogodnom za ekstenzivni tip stočarstva.

S obzirom na visoki stupanj ugroženosti ličke buše, u Gospiću je osnovana Udruga uzgajivača buše, kojoj je primaran cilj zaštita i očuvanje ove pasmine od izumiranja. Udruga također organizira udruženja uzgajivača čiji se članovi bave uzgojem ličke buše u svrhu ostvarivanja individualnih i zajedničkih interesa.