15. lipnja 2024.

Kažu neki, ne može se ništa dobroga napraviti u Lici, a ova priča kaže da može! Kako?

Dobra priča stiže iz Perušića.

Mateo Lulić mladi poduzetnik iz Perušića je krenuo sa svojom poslovnom idejom prije godinu dana i evo ga već radi. Njegova ideja je prerasla u posao, ovo je bila ideja:

Ideja je bila kako sa što manje muke i problema u nedostupna područja dovesti električnu energiju pomoću solarnih sustava. Područje Like veliko područje i ima dosta mjesta gdje ljudi nemaju pristupa električnoj energiji.

Prolaskom kroz velik dio Like vidi se golim okom kako solarni sustavi nisu instalirani na velikom broju objekata. Sa ekološke strane sustavi su odlična stvar za ovo područje pošto je priroda jako očuvana, ali ovdje se nalaze nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Plitvička jezera te park prirode Velebit kojima treba pomoći da se što više očuvaju.

Jedno od rješenja koje bi bilo zanimljivo je prenosivi sustav za ispumpavanje vode. Sustav se sastoji od prenosivih baterija, invertera, solarnih panela i prenosive pumpe za vodu. Baterije se pune preko solarnih ploča na fiksnoj lokaciji te se iste ubace u prtljažnik automobila i voze se na lokaciji gdje je potrebno, struja koja hoda, vozi se. 

Sustav ima dosta veliku autonomiju koja ovisi o baterijama. Postoji dosta starih bunara i cisterni koji su neiskorišteni, a najveći problem je to ispumpavanje vode koje bi ovaj sustav uvelike olakšao. Posao bi se također olakšao mnogim poljoprivrednicima koji zalijevaju svoje biljke tokom sušnih dana, ali i farmama koje se bave uzgojem životinjama za napajanje istih. Sustav je isproban i dosta dobro radi.

Danas Mateo ima firmu TEUL d.o.o, radi, razvija se, zarađuje i zadovoljan je. I kad netko kaže ne može se u Lici, ma, može se.


Najbolje iz Like /S.G./