15. lipnja 2024.

Karlobag: Istinska ljepota jadranske obale i kontinentalnog šarma

Karlobag – smješten pod masivnim Velebitom, između Senja i Zadra, mjesto je u kojemu svaki putnik namjernik tijekom ljetnih mjeseci može iskusiti istinski odmor i odmak od užurbane svakodnevice.  Uz predivne šljunčane plaže poput „Tatinje“ i  „Gradske plaže“ u centru mjesta,  u okolici Karlobaga, bilo da se uputi prema sjeverozapadnom Senju ili jugoistočno prema Zadru, osvježenje može pronaći  u mnogim mirnim uvalama koje plijene svojom izvornom i očuvanom ljepotom. 

Zbog svog geografskog položaja ovo mjesto je spoj mediteranskog i kontinentalnog dijela Hrvatske u kojemu se  sudaraju i isprepliću mediteranski i kontinentalni mentalitet, klima i gastronomija. Sve to Karlobag i okolna mjesta poput Cesarice, Rribarice ili Lukovog Šugarja čini omiljenom destinacijom turistima koji žele  vrijeme svojih godišnjih odmora provesti u miru, uživajući u dugim šetnjama novoizgrađenim šetnicama, plivanju u čistom moru dodatno rashlađenom vodom koja se u more spušta s padina Velebita, pružajući pri tome jedinstven osjećaj svježine i čistoće. 

U večernjim satima ljetnih mjeseci Karlobag se pretvori u malu glazbenu pozornicu na kojoj u samom centru mjesta često nastupaju glazbeni sastavi zabavljajući svoje goste. Kao podsjetnik na bogatu povijest ovog dijela Hrvatske ostale su za posjetiti vrlo interesantne znamenitosti poput: ruševine crkve sv. Karla Boromjeskog iz 1710. godine uz koju stoji i spomenik Šimi Starčeviću, autoru prve gramatike na hrvatskom jeziku ili Kapucinskog samostana u kojemu se nalazi slika „Posljednja večera“ autora Cristofora Tasca te župne crkve sv. Josipa iz 1712. godine. Također se mogu vidjeti ostatci crkvice sv. Vida iz 13. stoljeća.  

Među ruševinama srednjovjekovne četverokutne utvrde „Fortica“ svoje je mjesto našao i Mediteranski vrt „Kava“ središnje mjesto svih kulturnih i umjetničkih programa, koji se u predivnom ambijentu uz mirise mnogih mediteranskih biljaka poput lavande, timjana, vriska, ružmarina, smilja i dr., odvijaju tijekom ljeta. Za to su svakako zaslužni akademski slikar Sergej Mihić i njegova supruga Marina Mihić koji su vlasnici  mediteranskog vrta, a kojega kroz organizaciju kulturnih događaja, nesebično dijele sa svima. 

Karlobag se posljednjih godina, svojom ljepotom, ali i sadržajima, itekako dobro pozicionira kao turistička destinacija  s primorske strane Velebita, nudeći svoju ljepotu i gostoljubivost svima koji se odluče svoj odmor provesti u  ovom malom pitoresknom mjestu.