15. lipnja 2024.

„Jesen u Lici“ – manifestacija koja se održava već 24. godinu za redom

Projekt izgradnje Centra za razvoj ruralnog podneblja bit će predstavljen na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji u Gospiću

U gradu Gospiću već je dobro poznata činjenica kako je od 1998. godine pa sve do danas prvi vikend u listopadu rezerviran za  izložbeni i prodajni sajam tradicionalnih proizvoda pod nazivom „Jesen u Lici“. No, ova manifestacija postala je i više od toga jer njom se posjetitelju nastoji prezentirati identitet, tradicija i način života Ličanki i Ličana, kao i vještine i znanja koja su stekli kroz generacije koje su živjele na području Like.

Ove godine Jesen u Lici održava se od 30. rujna do 02. listopada na Trgu Stjepana Radića i na prostoru Stočnog sajmišta u Smiljanskoj ulici u gradu Gospiću. Manifestacija će sva tri dana biti otvorena u razdoblju od 10 do 19 sati, a svečano otvorenje bit će u petak u 11 sati. Ove godine na „Jeseni u Lici“ očekuje se oko 350 izlagača, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, raznih obrta, poljoprivrednih zadruga, trgovačkih društava, obrazovnih ustanova, udruga, pa i javnih ustanova koje su zadužene za zaštitu prirodnih područja.

U sklopu manifestacije nastupaju puhački orkestar, mažoretkinje grada Gospića, te kulturno-umjetnička društva i folklorni ansambli. Isto tako, posjetitelji će se svaki dan moći provozati konjskim zapregama od Trga Stjepana Radića do Stočnog sajmišta i nazad s polaskom u 12:00, 14:00 i 16:00 sati. Za vožnju zapregama potrebno je doći pored Konzuma na trgu, desetak do petnaest minuta prije. Za vožnju ne postoje prethodne najave, već se mjesta popunjavaju neposredno prije polaska. Valja napomenuti kako će vožnja biti besplatna. Da Jesen u Lici iz godine u godinu napreduje potvrđuje i nagrada „SUNCOKRET ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koju je Ličko-senjska županija osvojila na ovogodišnjem Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Cavtatu.

Foto: Udruga „Projekt krš“

Izgradnja Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu i stočarstvo

U petak na prvi dan manifestacije Udruga „Projekt krš“ organizira 2. međunarodnu konferenciju o krškom podneblju i poduzetničkim aktivnostima koje su na njemu moguće. Početak konferencije je u 14:30 sati, a održat će se u Kino dvorani. Prepoznajući otegotnih okolnosti razvoja ruralnog podneblja, te važnost promicanja njegovih vrijednosti i specifičnosti Udruga “Projekt Krš” na konferenciji će ove godine okupiti brojne stručnjake. Osnovna ideja je nastaviti dijalog o životu i poduzetničkim aktivnostima na brdsko-planinskom području.

U 15 sati bit će predstavljen projekt izgradnje Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu i stočarstvo. Osnovna svrha Centra trebala bi predstavljati infrastrukturu za usmjeravanje ka očuvanu izvornih pasmina, njihovu valorizaciju u turizmu i ugostiteljstvu, te kreiranje logističkih i naprednih digitalnih rješenja za razvoj poljoprivrede. Također, govorit će se i o inovacijama u poljoprivredi, te će se  prezentirati  oznake kvalitete krškog područja. Neki od govornika konferencije su: dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga – predsjednik Hrvatska zajednica inovatora, Mary Ann Rukavina Cipetić – Predsjednica Udruge GTF – Inicijativa za održivi rast i Koordinatorica međunarodnog projekta RAISE Youth za samozapošljavanje i poduzetništvo ruralnih mladih, Tajnik Udruge “Projekt Krš” Ante Plazonić, te profesori Agronomskog, Veterinarskog  i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te drugi. Ulaz za sve zainteresirane je besplatan, a rok za prijavutraje do 29.09.2022. Za sudjelovanje na konferenciji se možete prijaviti putem službene e-mail adrese info@projektkrs.com ili popunjavam prijavnice na poveznici ispod.

https://forms.zohopublic.eu/ultimativa/form/Prijavazasudjelovanjenakonferenciji/formperma/rWx_z26YSUyg50xSpRjJKjIlWEhGoyuBIcvpT5oMoo8

Cijeli program 2. Međunarodne konferencije o kršu moguće je pogledati na linku: https://projektkrs.com/konferencija/2-me%C4%91unarodna-konferencija/program.

Drugi dan manifestacije „Jesen u lici“ u prostorima kulturno-informativnog centra u Gospiću s početkom u 12 sati održat će se i forum na temu „Potencijali razvoja gospodarstva Ličko-senjske županije“. Organizator događaja je Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu koji je zamišljen kao poseban oblik potpore kojim se omogućava poduzetnicima–početnicima realiziranje svojih ideja u prvim godinama poslovanja, kroz osiguranje prostora, kompjutorske opreme, pristupa internetu, korištenja stručne pomoći pa čak i mogućnosti početnog financiranja. Sudjelovanje na forumu također je besplatno.

Foto: Studentstki poduzetnički inkubator EFZG

Najbolje iz Like/Luciana Stilinović